Gazdaság

Készül a NAV a nagy leleplezésekre

Olyan új eszközöket szerez be az adóhatóság, amellyel informatikai ellenőrzéseket lehet végezni. Úgy mondják: ez szerepet játszhat majd az adóhatékonyság növelésében.

Az adóhatóság, úgy tűnik, komolyan veszi az adóhatékonyság növelés sürgető kérdését, ugyanis új adatelemzésen alapuló informatikai jellegű ellenőrzési gyakorlatok bevezetése mellett az ehhez szükséges eszközök beszerzését végzi – írja a Portfolio.hu.

A NAV néhány napja kiírt beszerzési eljárásában az áll, hogy többek között helyszíni elemzésre és adatgyűjtésre alkalmas adatmentő eszközöket, bizonyítékként szolgáló, digitális formátumú adatok vizsgálatának sértetlenségét biztosító eszköz készletet, illetve storage RAID (biztonságos adattároló) rendszereket kíván megvásárolni. Az ajánlattevő köteles 5 fő felhasználó részére 2 munkanapos, az eszközök üzemszerű használatához szükséges alapismereti oktatást biztosítani – írja a NAV a közbeszerzési értesítőben.

A hatóság a Portfolio.hu-nak elmondta, hogy a beszerzésnek nincs köze a NAV és a pénztárgépek összekötéséhez, attól független, azonban az adóhatékonyság növelésében a lépés fontos szerepet játszhat. Emellett az adatelemzésben szerzett tapasztalat a NAV-nál minden bizonnyal elősegíti majd a pénztárgépek bekötéséből származó nagy mennyiségű többletinformáció feldolgozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik