Belföld

Egérutat nyert az óbudai bankrabló – percről percre

Befejezték a kommandósok a kutatást abban a panelházban, amelybe túszával a bankrabló menekült az óbudai Miklós utcában. A rabló vélhetően egérutat nyert, a túsz pedig már korábban kiszabadult. A FigyelőNet a helyszínről tudósított.

Bankrablási kísérlet történt kedden délután Budapesten, a III. kerületi Flórián téren az Erste Banknál. A bankrabló túszt ejtett, akit később elengedett, majd egy szalagházba menekült, ahol a rendőrség nem találta.

Események percről-percre:

18.38

Csökken a rendőri készültség a helyszínen.

18.22

Egyelőre nem találták meg az óbudai bankrablót; a rendőrök befejezték annak a tízemeletes Miklós utcai panelháznak az átvizsgálását, ahova a Flórián téri rablást követően az elkövető feltehetően bemenekült – közölte a rendőrség kedd kora este.



A pisztolyt eldobta KÉPGALÉRIA



A pisztolyt eldobta KÉPGALÉRIA


Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a helyszínen elmondta: pár lakásba nem jutottak be, ezeket a tulajdonos hazaérkezése után vizsgálják át.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a kommandósok nem sokkal háromnegyed hat után elhagyták a helyszínt, de a Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes panelház környékét továbbra is fegyverrel a kézben őrzik a rendőrök. A lakókat ellenőrzés után engedték vissza otthonukba.

Szemtanúk elmondása szerint a feltételezett rabló korábban egy személyautóval már elmenekült a helyszínről.

18.14

Fordult a helyzet: most a 11-es számú bejáratot használhatják a lakók, a 9-es számút pedig lezárta a rendőrség és a közeléből mindenkit eltávolított.



18.05

Az újságírók és az operatőrök úgy rohangálnak a 9-es és a 11-es lépcsőház között, mint a klasszikus Tom és Jerry rajzfilmekben. Többen közülük a rendőrség elterelő taktikájára gyanakodnak.

18.03

Tudósítónk három rendőrt látott bemenni a 11-es számú házba. Az egyiknél az ajtó betörésére szolgáló célszerszám, a másiknál egy fekete zsák volt, a harmadik pedig két bőröndöt cipelt.

17.54

Minden rendőr a 11-es számú házhoz gyűlt, a töbi lépcsőház tudósítónk szerint szabadon használható.



17.41

Nagy svunggal sok rendőr jött ki a házból egy bőrdzsekis férfit kísérve; a médiamunkások a rendőrök nyomába eredtek. Nem tudni pontosan, mi történik.

17.26

Tudósítónk beszélt egy hölggyel, akinek édesanyja a nyolcadikon lakik. A hölgy úgy tudja, hogy a néni nem észlelt semmi rendkívülit, viszont az események nagyon megviselték. A rendőrök ezért fölkísérik az asszonyt, hogy gyógyszert vihessen édesanyjának és megnyugtathassa.

17.23

A Flórián téren minden irányba folyamatos a közlekedés – közölte tudósítónk.



17.15

Pletykák terjednek a didergő újságírók között. Az egyik szerint a rabló egyszerűen kisétált a ház másik oldalán, a másik szerint a VIII. emelet 41-es lakásában van, és a rendőrség hosszú akcióra készül.



17.02

Egy rendőr a közeli iskolába tereli melegedni a ház kint rekedt lakóit. Tudósítónk szerint ebből az következik, hogy a rendőrök elhúzódó akcióra számítanak.



16.44

A FigyelőNet telefonon beszélt a körülzárt ház egyik lakójával. A negyedik emeleten lakó Vida Ernőnél nem sokkal korábban jártak a rendőrök, hogy felvegyék az adatait és azt javasolták neki: zárkózzon be. Mint a férfi elmondta, nem tart a bűnözőtől, mert erős rács van a lakása ajtaján.



Fegyverrel a kézben várnak KÉPGALÉRIA



Fegyverrel a kézben várnak KÉPGALÉRIA


Egy másik lakó kérdésünkre közölte a telefonba, hogy hív valakit, aki jobban hall nála, ám a segítsége sem volt közlékenyebb, ők ugyanis nem tudtak semmit.

16.32

A 9-11 szám előtt egyre nagyobb a tumultus; sok civil ruhás rendőr ment be az épületbe. A helyszínen egyre nagyobb a tömeg, félóránként megduplázódik a nézelődők száma – közölte tudósítónk.

A szalagház tetején egyre több fekete ruhás rendőr – vélhetően köztük mesterlövészek – állnak készenlétben.



16.01

Egyre több rendőr megy be a 11. számú házba, akik a liftet is használják – jelentette tudósítónk. A bámészkodók és a médiamunkások száma a helyszínen egyre nő.


ez történt



Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a férfi két óra előtt nem sokkal lépett be a pénzintézetbe, lefegyverezte a biztonsági őrt, majd a pénz átadására szólította fel a bank alkalmazottait. A bank alkalmazottai riasztották a rendőröket, akik a helyszínre érve megzavarták a bankrablót. Ezt követően a rabló elvette a biztonsági őr fegyverét és egy túszt ejtve elmenekült a pénzzel együtt a helyszínről. A túszt, aki a bank egyik férfi alkalmazottja, később elengedte és bemenekült egy Miklós utcai 10 emeletes épületbe.



15.51

Tudósítónk szerint a Miklós utcai panel minden kijáratánál két-két civil ruhás rendőr áll, fegyverrel a kézben. A tetőn és a ház sarkainál is fegyveres rendőrök biztosítanak. A környéken mintegy kétszáz bámészkodó verődött össze.





15.45

A bankrabló elengedte a túszt. A biztonsági őrt kórházba szállították, mert a dulakodásban megsérült.

15.40

Lapunk helyszíni tudósítója szerint, a golyóálló mellényes rendőrök a Miklós utcai átjáróház összes kijáratát lezárták. Úgy tudjuk, az épületet nem ürítették ki, így a lakók az ablakból figyelik a rendőröket.

15.35

25 kommandós sorakozott fel és hatolt be abba a Miklós utcai
panelházba, ahová a túszejtő menekült. A Miklós u 7. számú ház előtt egy fekete maroklőfegyvert találtak a rendőrök.




Rendőrök a helyszínt biztosítják Budapesten, a III. kerületi Flórián téren, ahol bankrablási kísérlet történt. KÉPGALÉRIA



Rendőrök a helyszínt biztosítják Budapesten, a III. kerületi Flórián téren, ahol bankrablási kísérlet történt. KÉPGALÉRIA




A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint több rendőrautó érkezett a Flórián térre, és lezárták a teljes környéket. A lövöldözés miatt mentőautók is a helyszínre siettek.

15.19

Egy panelházba menekült a rabló, a Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes ház környezetét (lsd. pirossal a térképen) a rendőrök lezárták, az épület bejáratait fegyverrel a kézben őrzik.


(forrás: Google Map)

A Miklós utca környékét lezárták a rendőrök

(forrás: Google Map)

A helyszínen sok rendőr látható, egy mentőautó is érkezett. A lakók közül többen az ablakból figyelik az eseményeket, vagyis az épületet egyelőre nem ürítették ki. Az ott élők közlése szerint a ház lépcsőházait közös folyosó köti össze.

—-Túszejtések az elmúlt 15 évben—-


1993. december 10. – Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában. A túszejtőt, aki azt követelte, hogy nyilatkozatot tehessen a televízióban, a rendőrség különleges szolgálata végül fegyverhasználat nélkül lefegyverezte.

1995. január 1. – Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje. Rendőri közbelépés után a lányokat szabadon engedte.

2002. június 27. – A debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik lakásában többszörösen körözött bűnözőt akartak őrizetbe venni a rendőrök. A férfi a családtagok közül három nőt túszul ejtett, elbarikádozta magát és egyikük megölésével fenyegetőzött. A túszokat kommandósok szabadították ki.

2003. augusztus 1. – Győrben, a sétáló utca egyik boltjában egy férfi vélhetően szerelmi okokból túszul ejtett egy fiatal nőt, akire kést és pisztolyt fogott. A rendőrség a túszt kiszabadította, az akció közben a megyei főkapitány-helyettes szúrt sebet kapott.

2006. február 2. – Budapesten, a XIV. kerületi családsegítő szolgálatnál egy fiatalember tíz embert tartott sakkban fegyverrel. Később öt fogva tartottat kiengedett, a bent maradókat a rendőrök sértetlenül kiszabadították, a férfit elfogták.

2006. szeptember 27. – Budapesten egy XIX. kerületi bankfiók kirablása közben az egyik rabló (a másikat a pénzintézetben halálosan megsebesítette a biztonsági őr) az egyik női alkalmazottat túszul ejtve gyalogosan, majd gépkocsival kísérelt meg menekülni. A rendőrök üldözés közben többször rálőttek a járműre, aminek következtében a tettes megsebesült és elfogták, a túsz sértetlenül kiszabadult.

2007. május 4. – Egy fegyveres férfi megpróbálta kirabolni a budapesti Széna téren levő OTP-bankfiókot. A rendőrök kiérkezése után a férfi túszul ejtette a bank dolgozóit és az ott tartózkodó ügyfeleket, elengedésükért cserébe ötmillió forintot és szabad távozást követelt. A kommandósok a sikertelen túsztárgyalás után a pénz átadásakor léptek akcióba, a bankrabló, akire hat lövést adtak le, belehalt sérüléseibe. Az akció során megsérült a bank két ügyfele is, az egyik a rabló testén áthatoló lövéstől.

2008. március 21. – Túszul ejtett két nőt, a bank alkalmazottait, egy késsel fenyegetőző férfi az egyik balkányi pénzintézetben, akiket később elengedett. Az alkalmazottak nem sérültek meg az akció során. A rendőrök sikertelenül próbáltak kapcsolatot felvenni a túszejtővel, s miután behatoltak a pénzintézetbe, kivérzett állapotban találtak a túszejtőre, aki önmagát sebesítette meg késével.

2008. április 14. – Édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben, az elkövetőt a baranyai rendőrség beavatkozó alosztálya elfogta. A harminc év körüli férfi a mentőket, majd a rendőrség ügyeletét hívta fel azzal, hogy fogva tartott édesanyja szabadon engedéséért cserébe gyermekei és volt felesége láthatását, élelmiszereket és egy személyautót kér.

2008. augusztus 16. – Túszul ejtette családtagjait egy 52 éves hajdúnánási férfi, aki pszichiátrián kezelt beteg volt. A rendőröknek sikerült kicsalogatniuk a túszejtőt, két fogva tartott családtagja nem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik