Élő Nagyvilág

A lengyel elnök már júniusban ajtót nyitna az EU-ban Ukrajnának

MTI/AP/Efrem Lukackij
MTI/AP/Efrem Lukackij
  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg 1873 oktatási intézményt semmisített meg. Ez tartalmazza az általános iskolákat, egyetemeket, óvodákat és más oktatási intézményeket.
  • Litvánia teljesen leállítja az orosz energiaimportot: nem jön több olaj, gáz, és áram
  • Oroszbarát oligarchára cserélhetik az ukrán Azov ezredből ejtett foglyokat.
  • Ukrajna semmilyen békemegállapodásban nem hajlandó földet adni.
  • Az orosz hadsereg az elmúlt napokban fokozta a Szlovjanszk és Szeverodonyeck elleni támadásokat, és a donbászi helyzet „rendkívül nehéz” az ukránok számára.
  • Az orosz erők megsemmisítették a Pavlograd hidat Szeverodonyeck és Liszicsanszk között Ukrajna Luhanszk régiójában.
  • A  háborúról szóló szombati tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.
  • Ukrajna gesztus tesz Lengyelország felé, Duda júniusban ajtót nyitna az EU-ban Ukrajnának.
  • Az Egyesült Államok kémdrónja a Észak-Erdélytől Georgiáig végigjárta az ukrán határvidéket.

A lengyel elnök szerint az EU-nak ajtót kell nyitni Ukrajna előtt - júniusban

Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson. Erről a lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt.

Ukrajnának most szüksége van a mi jelzésünkre, amely megnyitja az európai kapukat az ukrán állam és társadalom előtt, amely az európai közösségek része akar lenni

– hangoztatta Duda a Jevropejszka Pravda hírportál szerint. Kiemelte, hogy nagy jelentőséggel bírna, ha Ukrajna uniós tagjelölti státusáról a júniusi csúcson hoznának döntést.

Arra kérek mindenkit, akinél eddig kétségek merültek fel, hogy gondolkodjon el. Az Európai Unióba törekvő országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk, hogy az EU kapui nyitva vannak

– hangsúlyozta a lengyel elnök. Duda azt is szorgalmazta, hogy fokozzák az Oroszországgal szembeni szankciós nyomásgyakorlást.

Hogyan tud a világ békés úton segíteni a háború befejezésében? Csakis szankciókkal, határozott nyomással, csakis Oroszország elszigetelésével. A hatodik szankciócsomag kérdése az Európai Unión belül egy nagyon fontos kérdés. Ezúton fordulok azokhoz, akiknek még kétségeik vannak: felejtsék el a szokásos üzletkötéseket

– fogalmazott Duda. (MTI)

Az USA 80 milliárdos robotrepülője vasárnap besatírozta az eget Ukrajna határainál

A magyar határtól a Fekete-tenger keleti sarkáig több ezer kilométeres utat járt be egyetlen nap alatt az Egyesült Államok egyik kémdrónja, a Forte11 hívójelű RQ-4 Global Hawk.

Az amerikaiak pilóta nélküli katonai repülői, köztük a Forte11, az orosz megszállás kezdete óta figyelik az ukrán területeken zajló eseményeket. A gépek órákon, sőt akár egy teljes napon keresztül köröznek nagy magasságban a határ menti részek és a Fekete-tenger felett.

RQ-4 Global Hawk

A Forte11 vasárnap különösen aktív volt. A szicíliai támaszpontról indulva először Románia fölé repült, ahol mintegy hat órát töltött a légtérben. Észak-Erdélyben Szatmárnémeti és Botosán között, a közel 300 kilométeres távolságot négyszer repülte át oda-vissza a Kárpátok felett, majd hosszan körözött Kelet-Romániában. Ezután a Krím-félsziget közelében a tenger felett folytatta a felderítést, délután pedig egészen a georgiai partokig repült.

Az RQ-4 Global Hawk drónt a 2000-es évek elején a Northrop Grumman fejlesztette ki. A gépek feladata, hogy hosszú időn keresztül figyeljék a hadszínteret. Az újabb típusok minden egyes darabja több mint 220 millió dollárba, azaz mintegy 80 milliárd forintba került az amerikai hadseregnek.

Ukrajna gesztusa: különleges jogok a lengyel állampolgároknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a törvényhozás elé, amely alapján különleges jogi státust adnak Lengyelország állampolgárainak Ukrajna területén – írta az MTI.

Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta, hogy a tervezet jelenleg kidolgozás alatt áll a külügyminisztériumban, és hasonló lesz a Lengyelországban az ukránok támogatásáról hozott törvényhez.

Figyelemmel arra a törvényre, amelyet Lengyelországban fogadtak el az Ukrajnából ideiglenesen áttelepült személyekről, és amely valójában egyenlővé tette Ukrajna állampolgárait Lengyelország állampolgáraival, kivéve a szavazati jogot. Ennek megfelelően Ukrajnában az államfő kezdeményezésére, mondhatni hasonló törvényt fogadnak el – fejtette ki a szóvivő.

AZ UNIAN emlékeztetett arra, hogy március 16-án Lengyelországban életbe lépett az a jogszabály, amely rendelkezik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az országba érkező ukrajnai állampolgárok támogatásáról. A hírügynökség ismertetése szerint a törvény szabályozza az ukránok lengyelországi tartózkodásának jogszerűségét és a számukra nyújtott átfogó támogatást.

Litvánia teljesen leállítja az orosz energiaimportot: nem jön több olaj, gáz és áram

Litvánia vasárnaptól teljesen leállítja az orosz energiaimportot, beleértve az olajat, az áramot és a földgázt – írja a CNN.

Az ország energiaügyi minisztériuma pénteki közleménye szerint a Nord Pool páneurópai áramtőzsde úgy döntött, hogy leállítja az orosz villamosenergia kereskedelmét egyetlen balti állambeli importőrével, az Inter RAO orosz közművel – ami azt jelenti, hogy az ország többé nem importál orosz energiát.

Nemcsak rendkívül fontos mérföldkő Litvánia számára az energiafüggetlenség felé vezető úton, hanem az Ukrajnával való szolidaritásunk kifejezése is

– mondta Dainius Kreivys litván energiaügyi miniszter.

Hozzátette:

Le kell állítani az orosz hadigépezet finanszírozását.

Litvánia bejelentését Olekszandr Kornyijenko, az ukrán parlament első alelnöke méltatta.

A Gazprom leállítja a gázexportot Finnországba

Az orosz állami gázvállalat, a Gazprom közölte, hogy leállította a gázexportot Finnországba. Az ország megtagadta Moszkva azon követelését, hogy rubelben fizessen az orosz gázért, miután a nyugati országok szankciókat vezettek be Ukrajna inváziója miatt .

A finn állami gáz-nagykereskedő, a Gasum, a finn kormány és az ország egyes gázfogyasztó társaságai azt mondták, hogy felkészültek az orosz gázáramlás leállítására – írja a The Guardian a Reuters alapján.

A legtöbb európai szállítási szerződés euróban vagy dollárban kötődik. A múlt hónapban Moszkva leállította a gázt Bulgáriának és Lengyelországnak, miután nem voltak hajlandók megfelelni az új feltételeknek.

Ukrajna semmilyen békemegállapodásban nem hajlandó földet adni

Az ukrán kormány közölte, olyan fegyverszüneti megállapodást nem hajlandó kötni Oroszországgal, amely területek feladásával járna – írja a BBC.

Mykhaylo Podolyak elnöki tanácsadó azt mondta, Kijev nem fogja követni a nyugati javaslatokat a sürgős tűzszünetre vonatkozóan, ha az orosz erők az ország déli és keleti részén elfoglalt területeken maradnak.

Szerinte az engedmények megtétele azt eredményezné, hogy Moszkva hosszabb távon még nagyobb, véresebb offenzívába kezd.

Kommentárjai akkor hangzottak el, amikor Oroszország folytatja kísérleteit a keleti Szeverodonyeck városát védő ukrán erők bekerítésére.

ORFK: csaknem tizenkétezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6092 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5484-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írta a rendőrség. Az ukrajnai háború elől szombaton 427 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte vasárnap a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

A lengyel elnök beszédet mond az ukrán parlamentben

Megérkezett Ukrajnába Andrzej Duda lengyel elnök – közölte hivatala vasárnap.

Duda beszédet mond az ukrán parlamentben, a Verhovna Radában. A háború kezdete óta ő az első külföldi államfő, aki felszólal a tanács előtt – áll az elnöki hivatal közleményében.

Ismét zavartalan a forgalom a beregsurányi határátkelőnél

Ismét zavartalan a forgalom a beregsurányi határátkelőnél – közölte a rendőrség a honlapján vasárnap reggel.

Korábban, vasárnap hajnalban az ukrán oldalon fennálló informatikai hiba miatt szünetelt a gépkocsiforgalom a közúti határátkelőhelyen. A szakemberek a hibát elhárították, a határforgalom 6 óra 55 perctől ismét zavartalanul haladhat, az átléptetés ki- és belépő irányba egyaránt folyamatos – tájékoztattak.

A rendőrség a külföldre utazóknak azt ajánlja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

Oroszbarát oligarchára cserélhetik az ukrán Azov ezredből ejtett foglyokat

Moszkva azt fontolgatja, hogy az Azov ezred ukrán foglyait Viktor Medvedcsukra, oroszbarát ukrán politikusra és oligarchára cseréli – szemlézte az orosz állami médiát a CNN.

„Tanulmányozni fogjuk az ügyet” – mondta Leonyid Szluckij, az ukrán-orosz tárgyalások orosz delegációjának tagja a megszállt Donyeck városában tett látogatása során – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Medvedcsukot áprilisban vették őrizetbe az ukrán hatóságok egy „különleges műveletben” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az év elején.

Medvedcsuk áprilisi őrizetbe vételét bejelentve Zelenszkij a Telegramon közzétett egy fényképet egy megbilincselt és kócos hajú, láthatóan fáradt Medvedcsukról.

Az orosz invázió előtt Medvedcsukot hazaárulással vádolták Ukrajnában, és házi őrizetben volt, ám megszökött.

Szünetel a gépkocsik átléptetése a beregsurányi határátkelőnél

Szünetel a gépkocsiforgalom a beregsurányi közúti határátkelőhelyen vasárnap hajnal óta az ukrán oldalon fennálló informatikai hiba miatt – közölte honlapján a rendőrség.

A határátkelőhelyen a gyalogos forgalom zavartalan – ismerteti a police.hu.

Az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében  a záhonyi vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyet használhatják az Ukrajnába utazók.

Az oroszok lebombáztak egy hidat

Az orosz erők megsemmisítették a Pavlograd hidat Szeverodonyeck és Liszicsanszk között Ukrajna Luhanszk régiójában – közölte Szerhij Hajdaj, a regionális katonai igazgatás vezetője. A Telegramon szombaton közzétett bejegyzésé szerint azt mondta, hogy ez nagyon megnehezíti a kiürítést és a humanitárius segélyek kiszállítását, de jelenleg van összeköttetés a városok között. Arról is beszámolt, hogy szombaton 57 embert evakuáltak Luhanszk régióból.

Tűz alatt Donbász

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati éjszakai beszédében kijelentette, hogy „a donbászi helyzet rendkívül nehéz”, mivel az orosz hadsereg az elmúlt napokban fokozta a Szlovjanszk és Szeverodonyeck elleni támadásokat.

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők megállítják ezt az offenzívát. A győzelem napjáért harcolunk – mondta Zelenszkij.

Hozzátette: semmilyen orosz csapás a Rivne régióban, sem a tüzérség Harkivban vagy a Szumi régióban, sem az összes lehetséges fegyver bevetése Donbászban nem vezet semmilyen eredményhez.

1873 ukrán oktatási intézményt semmisített meg az orosz hadsereg

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli beszédében közölte, több adataik szerint 1873 ukrán oktatási intézményt semmisített meg az orosz hadsereg a háború kezdete óta – írja a CNN.

Ez kolosszális veszteség – közölte az elnök. Mint mondta, ez az adat tartalmazza az általános iskolákat, egyetemeket, óvodákat és más intézeteket, amelyeket a háború februári kitörése óta sújtottak az orosz lövedékek.

Olvasói sztorik