Belföld

Van ahol piros betűs ünnep a pedagógusnap

A világon mindenütt ünneplik a pedagógusokat, de a legkülönbözőbb időpontokban. Magyarországon Rákosi Mátyás nyilvánította június első vasárnapját pedagógusnapnak.

A pedagógusnap igazi globális ünnep, annak ellenére, hogy országonként eltérő időpontokban ünneplik meg. Törökországban például november 24-én, az Egyesült Államokban május első teljes hetének vasárnapján, Kínában szeptember 10-én.

A pedagógusnap kiválasztása általában egy jelentősebb, az oktatás terültén kiemelkedő személy munkásságának állít emléket. Akad olyan ország, ahol a pedagógusok köszöntése egyben munkaszüneti nap is. Tajvanban szeptember 28-án tartják az ünnepet, amely egyben Konfucius születésnapja is.

Van ahol piros betűs ünnep a pedagógusnap 1

Magyarországon egy 1951-es minisztertanácsi határozat munkájuk társadalmi elismeréseként nyilvánította pedagógusnapnak június első vasárnapját. Megünneplésére először 1952-ben került sor: ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

Idén is díjaztak

Idén Hiller István öt pedagógusnak adott át életpályájuk elismeréseként Eötvös József-díjat, Antal Jánosnak, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatójának, mestertanárának; Doba Lászlónak, az Eötvös József Gimnázium igazgatójának; Mérő Lászlónak, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet egyetemi tanárának; Mihályi Zoltánnénak, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályvezetőjének és Réz Gábornénak, a Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola igazgatójának. Az 1999 óta adományozott díj bruttó 1,5 millió forinttal, szoborral és oklevéllel jár.

Szintén öten vehették át kiemelkedő kollégiumi pedagógiai munkájukért a Tessedik Sámuel-díjat: az elismerésben részesült Bugár Ferencné, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar kollégiumvezetője; Dán József, a nagyatádi József Attila Kollégium igazgatója; Engler József, a bajai Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumvezetője; Kozó József, a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakmunkásképző Intézet és Kollégium nyugalmazott kollégiumvezetője és Mikes György, a XI. kerületi Deák Ferenc Középiskolai Kollégium igazgatója. A díj bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal, plakett oklevél elismeréssel jár.

Az esélyt teremtő pedagógusok közül százan Teleki Blanka-díjban részesültek. Az elismerés bruttó 300 ezer forinttal, oklevéllel és plakett elismeréssel jár együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik