Élő Nagyvilág

Győzelmi felvonulást terveznek az oroszok május 9-én, Finnország heteken belül dönthet a NATO-csatlakozásról

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP
  • Súlyos vádakat fogalmazott meg az orosz kollégájával szemben az amerikai elnök.
  • Oroszbarát oligarchát cserélnének ukrán hadifoglyokra.
  • Az oroszok vitatják Medvedcsuk elfogását.
  • Gyorsított pályán tarthat az EU-ba Ukrajna.
  • Finnország heteken belül dönthet a NATO-csatlakozásról.
  • Több mint 100 ezer embert kellene evakuálni, 1026 tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolban. Győzelmi felvonulást terveznek itt az oroszok május 9-én.

Trudeau: Népirtás

Miután Joe Biden népirtásnak nevezte Oroszország cselekedeteit Ukrajnában, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau is megszólalt az ügyben. Szerinte is lehet népirtásnak nevezni, ami történik, amit a civilek elleni támadások, a szexuális erőszak háborús felhasználása indokol.

Biden légvédelmi rakétákat, páncélosokat, helikoptereket és 800 millió dollárt ad az ukránoknak

Zelenszkijjel beszélt ma, ezután jelentette be, hogy az eddigieken felül még 800 millió dollárt, valamint egy rakás különböző fegyvert ad Ukrajnának. Ezen felül még arra is céloz, hogy a szövetségesektől is segítenek fegyvereket szállítani Ukrajnába.

A cseh nagykövetség visszatért Kijevbe

Visszatértek a cseh diplomaták az ukrán fővárosba. Csehország szerdán újra megnyitotta Kijevben a nagykövetségét, amelyet február végén, az Ukrajna elleni orosz támadás után zártak be ideiglenesen – közölte szerdán a prágai külügyminisztérium a Twitteren.

A cseh zászló ismét lobog Kijevben, a cseh diplomaták visszatértek. Ez is egyike azon lépéseknek, amelyekkel Csehország szeretné kifejezni Ukrajna támogatását

– mutatott rá közleményében a tárca. Részleteket arról, hány diplomata tért vissza Kijevbe, nem hoztak nyilvánosságra.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter már néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy Csehország igyekszik visszavinni diplomatáit Kijevbe. Petr Fiala kormányfő pedig kedden kijelentette: Csehország lépéseket tesz annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállíthassa normális diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.

A kijevi nagykövetségen kívül Csehország az elmúlt hetekben bezárta a lvivi konzulátusát is. Újranyitásáról egyelőre nincs hír. A folyó ügyek intézésére a csehek két ideiglenes konzulátust hoztak létre a lengyelországi Przemyslben és a szlovákiai Kassán. Ez utóbbi hivatal munkatársai hetente néhány napra mindig átmentek Ungvárra is.

A prágai külügyminisztérium március végén még azt közölte, hogy Csehország a kárpátaljai Ungváron készül létrehozni ideiglenes ukrajnai diplomáciai képviseletet, amely a február végén bezárt kijevi nagykövetség és a lvivi konzulátus helyett intézné a folyó ügyeket. Prágai sajtóértesülések szerint azonban ezt a tervet ejtették, s helyette Prága a kijevi nagykövetség újranyitásáról döntött.

(MTI)

Élő kiskutyát húztak ki a romok alól Kelet-Ukrajnában

A Guardian tett közzé egy videót arról, ahogy egy kutyát húznak ki élve a romok alól a donyecki régióban. A felvételen az is látható, ahogy a kutya gazdája újra kézbe veheti az állatot. A kelet-ukrajnai régióban élőket egyébként felszólították arra, hogy hagyják el otthonaikat, miután felerősödtek az orosz támadások a térségben.

A britek betiltották az orosz vas- és acélimportot

Az ukrán szeparatista térségek vezető személyiségei és kétszáznál több támogatójuk ellen léptetett érvénybe szerdán új szankciókat a brit kormány. A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy csütörtöktől tilos az orosz vas- és acéláruk nagy-britanniai importja.

Az új büntetőintézkedések 206 embert érintenek. Köztük van Szergej Kozlov és Alekszandr Anancsenko, akik a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két délkelet-ukrajnai szakadár térség, az önmagukat Donyecki Népköztársaság”és Luhanszki Népköztársaság néven meghatározó területek kormányainak vezetői.

A brit külügyminisztérium velük együtt 178 olyan személy ellen hozott szankciókat, akik a szeparatista térségek támogatásáról ismertek.

Az új intézkedések emellett kiterjednek hat orosz oligarchára, valamint 22, velük szoros kapcsolatban álló üzlettársra és alkalmazottra.

(MTI)

Oroszország katonai célpontnak tekinti a NATO fegyverszállítmányait

Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait, jelentette ki szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Akkor, amikor Washington feltétel nélkül támogatja a kijevi rezsim harcias törekvéseit azzal, hogy modern fegyverek tömegével pumpálja fel, értelmetlennek tűnik minden teljes körű kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok kormányával az Ukrajna körüli helyzet ügyében

– nyilatkozott az MTI tudósítása szerint a diplomata.

Ugyanakkor értésére adjuk az amerikaiaknak és más nyugatiaknak, hogy kísérleteiket, amelyek különleges műveletünk lassítására, valamint az orosz kontingenseknek és a donyecki-luhanszki alakulatoknak történő maximális károkozásra irányulnak, keményen elfojtjuk. Arra figyelmeztetünk, hogy az ukrán területen haladó amerikai-NATO fegyverszállítmányokat legitim katonai célpontoknak tekintjük

– tette hozzá. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok mindezidáig nem adott magyarázatott a határain kívül folytatott katonai-biológiai tevékenységére. Rjabkov szerint ez Moszkvában kérdéseket vet fel a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezmény amerikai végrehajtásával kapcsolatban.

Mint mondta, az Ukrajnában amerikai támogatásával folytatott ilyen tevékenységet az orosz fél az egyezmény I. és IV. cikke megsértésének tekinti. Rjabkov az interjúban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy fizetésképtelenné akarja tenni Oroszországot.

Zelenszkij felesége: Mindannyian célpontok vagyunk

Volodimir és csapata az elnöki rezidencián lakik, a veszély miatt a gyermekeim és én nem tartózkodhatunk ott. Így több mint egy hónapja csak telefonon kommunikálunk

– mondta a CNN-nek adott interjújában Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége. Arra a kérdésre, miért döntött úgy, hogy Ukrajnában marad, Zelenszka azt felelte, hogy habár folyton ezt kérdezik tőle, szerinte ha jobban megnézzük a helyzetet, világossá válik, hogy minden ukrán célpont az oroszok számára, minden nő és minden gyerek is.

Azok, akik a minap Kramatorszkból próbáltak elmenekülni a minap, nem voltak az elnöki család tagjai, csak ukránok voltak. Mindannyian egyes számú célpont vagyunk.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Elítéltek kémkedésért Németországban egy orosz doktoranduszt

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott az az orosz doktorandusz hallgató, aki az ítélet szerint az orosz titkosszolgálatnak készített kutatásokat az Augsburgi Egyetemen – tudatta szerdán a törvényszék.

A 30 éves orosz egyetemi kutató tagadta bűnösségét.

Nem vagyok ügynök.

– jelentette ki a tárgyalás során. Ugyanakkor beismerte, hogy nyilvánosan elérhető információkat adott át a müncheni orosz főkonzulátus egyik alkalmazottjának, akiről azóta kiderült, hogy az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnak (SzVR) dolgozott.

Az orosz doktorandusz elítélt hallgatója azt állította, nem tudott arról, hogy a főkonzulátus alkalmazottja orosz hírszerző, és különben sem gondolta volna, hogy az orosz titkosszolgálatot nyilvánosan elérhető információk érdekelnék.

(MTI)

Győzelmi felvonulást terveznek az oroszok május 9-én Mariupolban

Győzelmi felvonulást tervez Oroszország az ukrajnai Mariupolban a város polgármesterének egyik tanácsadója szerint, írja a BBC. Elmondása szerint az oroszok által a város élére állított Kosztyantin Ivascsenkot bízták meg azzal, hogy tisztítsa meg a városközpontot a romoktól és a holttestektől, hogy május 9-én meg tudják tartani itt a felvonulást.

Ugyanakkor hozzátette, hogy „a jó hír, hogy se járművek, se emberek nincsenek a városban ahhoz, hogy egy ilyen rendezvényt le tudjanak bonyolítani”.

Oroszország számára egyébként május 9. nemzeti ünnet, ekkor ünneplik a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet.

Finnország heteken belül dönthet a NATO-csatlakozásról

“Meg kell vizsgálni különböző nézőpontokból, hogy kérvényezzük-e vagy sem a felvételünket a NATO-ba, és ezeket alaposan át kell vizsgálni. De azt gondolom, hogy részünkről ez nagyon gyors lesz, heteken belül dönthetünk” – mondta Sanna Martin finn miniszterelnök a svéd kollégájával közös sajtótájékoztatóján.

Előzőleg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője, Dimitrij Peszkov figyelmeztette Svédországot és Finnországot, hogy esetleges NATO-csatlakozásuk „nem hoznak stabilitást az európai kontinensre”.

Jelenleg sem a svédek, sem a finnek nem tagjai egyetlen katonai szövetségnek, mindkét ország semleges.

Az Egyesült Államok figyelmeztet, hogy "nem lesz közömbös" azokkal szemben, akik aláássák az Oroszország elleni szankciókat

Rövidlátóak azok az országok, amelyek előnyre próbálnak szert tenni azzal, hogy nem ítélik el Oroszország Ukrajna elleni irtózatos háborúját, és következményekkel fognak szembesülni, ha aláássák a nyugati szankciókat

–  mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

Yellen az Atlantic Council nevű thinktank rendezvényén elmondta, hogy az Egyesült Államok és partnerei nem lesznek közömbösek azokkal a lépésekkel szemben, amelyek aláássák a Moszkvával szemben bevezetett átfogó szankciókat. Hozzátette, hogy a háború átrajzolta a világgazdasági kilátásokat, és, hogy a Biden-kormány eltökélt abban, hogy Oroszországot még inkább a „gazdasági, pénzügyi és stratégiai elszigeteltség” felé szorítsa a nemzetközi jog megsértése miatt.

(Al Jazeera)

Putyin szerint Oroszország képes átszervezni az energiaexportját

Oroszország könnyen átirányíthatja az energiaexportját Nyugatról azokba az országokba, ahol valóban nagy szükség van rá, miközben növelni a kőolaj, a földgáz és a szén hazai fogyasztását

–  jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz sarkköri fejlesztésekről értekező találkozón elmondta, hogy Oroszország az átfogó nyugati szankciók közepette szenvedett a nemzetközi partnerek hiányától, de egyúttal a kényszer szülte helyzet új lehetőségeket is teremtett.

(Al Jazeera)

Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Csányi Sándor: 85 bankfiókból 60 működik zavartalanul

Az OTP ukrán leánybankja 85 fiókjából 60 folyamatosan nyitva van a háború ellenére, 11 hol nyitva van, hol nem, 14 bankfiók pedig folyamatosan zárva van. Minderről Csányi Sándor OTP-vezér számolt be az OTP közgyűlésén, ahol hosszasan dicsérte ukrajnai munkatársainak munkáját.

/

Kapcsolódó
Csányi Sándor nagyon megdicsérte az ukrán munkatársait
85 fiókból 14-et kellett teljesen bezárni a háború miatt.

1026 ukrán katona adta meg magát Mariupolban

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár 1026 katonája, köztük 162 tiszttel, megadta magát Mariupolban. Az oroszok 151 sebesültet a helyszínen elláttak és vittek kórházba.

Az ukrán védelmi tárca egyelőre nem kommentálta a hírt. Azt tudni lehetett, hogy a több mint egy hónapja ostromlott kikötővárosban a védők kritikus helyzetbe kerültek, a lőszerből is kifogytak. A tengerészgyalogokon kívül az Azov-milícia tagjai védik még a várost, ők is beszorultak a város ipari területére.

Alexander NEMENOV / AFP Orosz katona Mariupolban 2022. április 12-én.

Gyorsított pályán közeledhet Ukrajna az EU-hoz

Megkérdezték a kijevi EU-s nagykövetet, Matti Maasikast, hogy mik a kilátásai Ukrajnának az EU-s csatlakozásával kapcsolatosan.

– Most nyílt meg a lehetőség Ukrajnának, hogy elinduljon az uniós csatlakozás felé vivő úton, amin soha nem látott sebességgel haladhat. A tagjelölti státusz elérése normális esetben több mint kétéves folyamat, ezt három hónap alatt megpróbáljuk teljesíteni – mondta a nagykövet, aki szerint júniusra ezt le is zongorázhatják.

Kijevbe utazott a lengyel államfő és a három balti állam elnöke

Kijevbe utazott Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkoznak – közölte a varsói államfői hivatal a Twitteren.

Országaink így mutatják ki támogatásukat Ukrajnának és elnökének

–  olvasható a bejegyzésében.

A négy államfő a reggeli órákban érkezett meg Kijevbe. Azt megelőzően kedd este találkoztak a délkelet-lengyelországi Rzeszówban tárgyaltak zárt ajtók mögött a térség biztonsági helyzetéről, és az Ukrajnának nyújtandó támogatásról.

A lengyel, a litván, a lett és az észt elnök kijevi útja az első ilyen szintű látogatás az ukrajnai háború kitörése óta.

(MTI)

Olcsón adnák az olajat a baráti országoknak az oroszok

Oroszország kész bármilyen áron kőolajat és olajtermékeket eladni a “baráti országoknak” – nyilatkozta az Izvesztyija című lapnak Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter.

A miniszter szerint nehéz előre jelezni, hogy miként alakul a kőolaj ára “főleg tekintettel a nyugati politikusok nem konstruktív magatartására”.  Sulginov szerint minden nemzetközi cég, amely előrejelzésekkel foglalkozik, most felülvizsgálja az olajárral kapcsolatos korábbi várakozását, mert az egészen más körülmények között készült. A geopolitikai és gazdasági helyzet ilyen változásával korábban senki sem számolt – tette hozzá.

A miniszter a maga részéről 80-150 dollár közötti olajárat tart lehetségesnek, azt azonban nem fejtette ki hogy milyen időtávra szól ez a becslés. Mint mondta: “nem az a feladatunk, hogy kitaláljuk, mennyibe fog kerülni az olaj, hanem biztosítani az olajipar működését”.

Idáig közel 200 gyerek halálát követelte a háború

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta mintegy 191 gyermek vesztette életét, 349-en pedig megsebesültek – áll az ukrán főügyészség szerdán kiadott közleményében.

A főügyészség szerint az elmúlt napokban több gyermek is meghalt az ágyúzások miatt Ukrajna észak-keleti és dél-keleti régiójában.

A jelentés azt is megemlíti, hogy

  • egy 16 éves lány és egy 10 éves fiú összeégett holttestét találták meg a Kijevtől a északnyugatra fekvő Borogyankában,
  • az észak-keleti Harkiv bombázásának áldozatai között több gyerek is van,
  • egy 15 éves lány is súlyosan megsérült, amikor egy lövedék eltalált egy lakóházat a déli Herszon régióban.

(CNN)

100 ezer ember ragadt bent a legdurvább városi háborúban

Több mint 100 ezer embert kellene kimenteni az oroszok által ostromlott Azovi-tengeri kikötővárosból, Mariupolból. Erről a polgármester, Vadim Bojcsenko beszélt. Viszont ma nem lesz esély a kimentésükre, mivel az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint szerdán nem tudnak humanitárius folyosókat nyitni a civilek részére. A halálos áldozatok számát az ukránok több tízezerre teszik.

Alexander NEMENOV / AFP Mariupol április 12-én.

A Kreml nem biztos benne, hogy az ukránok valóban foglyul ejtették az oligarchájukat

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy egyelőre korai lenne megmondani, valóban hiteles-e az a felvétel, amelyen a Kreml-barát oligarcha, Viktor Medvedcsuk látható, akit Ukrajna a saját állítása szerint őrizetbe vett.

Az ukrán fél rendkívül találékony módszerekhez folyamodik, hogy álhíreket állítson elő

–  mondta Peszkov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tett közzé egy fotót, amelyen Medvedcsuk bilincsben látható, miután állítása szerinte az ukrán erők foglyul ejtették. Zelenszkij ezután túszcserét ajánlott fel.

(Al Jazeera)

Volodimir Zelenszkij Instagram-fiókja / AFP

Hat orosz támadást vertek vissza egy nap alatt

Oroszország újraszervezi erőit és Kelet-Ukrajnára koncentrál az ukrán hadvezetés legfrissebb jelentése szerint. „Donyeck és Luhanszk régióban hat orosz támadást vertek vissza az ukrán erők az elmúlt 24 órában, két ellenséges egységet megsemmisítve és három tüzérségi üteget” – számoltak be.

Zelenszkij ukrán hadifoglyokra cserélné az elkapott oroszbarát oligarcháját

Fogolycserét ajánlott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az oroszoknak. Mégpedig egy igazi nagyágyút, Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikust és oligarchát adná ukrán hadifoglyokért cserébe a CNN szerint.

Medvedcsukot kedden vették őrizetbe az ukrán hatóságok.  “Még az egykori oligarchák sem tudnak megszökni” – kommentálta az őrizetbe vételt Zelenszkij.

Joe Biden népirtással vádolta meg Putyint

Oroszország népirtást hajt végre Ukrajnában Joe Biden amerikai elnök szerint. Biden Iowa-ban, egy keddi helyi eseményen arról beszélt, hogy családi büdzsé és hogy az emberek teletankolhassák a kocsit, nem függhet egy diktátortól, aki háborút indít és népirtást hajt végre.

Amikor kicsit később újságírók rákérdeztek erre, Biden megerősítette, hogy valóban népirtásnak nevezte az orosz akciókat. – Egyre világosabb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja eltörölni az ukránságot – fogalmazott az elnök, aki szerint egyre csak gyűlnek a bizonyítékok, hogy milyen szörnyűségeket követtek el az oroszok Ukrajnában.

(Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik