Belföld

Hamarosan mindenhol száz százalékos lesz a szavazatok feldolgozottsága

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pénteken elkezdték összeszámolni a szavazatszámláló bizottságok az átjelentkezők és külképviseleten voksolók szavazatait, így több választókerületben hamarosan száz százalékos lesz a feldolgozottság – számolt be az MTI.

A szavazókörök többségében már a vasárnapi urnazárás után összeszámolták a szavazatokat, de mind a 106 egyéni választókerületben ki kellett jelölni egy-egy szavazókört, ahol nem számolták össze a voksokat, hanem megvárták, hogy a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksai is megérkezzenek. Ezeket az úgynevezett utazó szavazatokat mindenhol hozzákeverik a helyben leadott szavazatokhoz, így gondoskodva az összes szavazat titkosságáról.

A külképviseleteken leadott és az átjelentkezéssel szavazók választókerületenként szétválogatott szavazatait pénteken adta át az egyéni választókerületi választási irodáknak az Nemzeti Választási Iroda.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságok ezután összeszámolják a voksokat, és megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét. Ha mindez megvan, akkor az egyéni választókerületi választási bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás nem jogerős eredményét, azaz tulajdonképpen a végeredményt.

Mivel sok választókerületben már pénteken délután meg tudták számolni a szavazatokat, a NVI honlapján péntek estétől már több egyéni választókerületben száz százalékosra emelkedett a feldolgozottság állása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik