Élet-Stílus

Jó idő volt, de ő télikabátot viselt – olyan gyanús lett a rendőröknek, hogy még a házát is átkutatták

RFStock / Getty Images (illusztráció)
RFStock / Getty Images (illusztráció)
„Nem az időjárásnak megfelelően van felöltözve” – mondta az egyik londoni rendőr a videóban, melyet a vastag kabátja miatt megállított fekete férfi felháborodásában készített.

Azután vettek őrizetbe a londoni rendőrök egy fekete férfit a brit főváros Croydon nevű kerületében szerdán, hogy gyanússá vált számukra a viselete: bár az időjárás nem indokolta, a férfin egy vastag télikabát volt.

Az autómosót és egy stadion egyik italosstandját is üzemeltető fiatal vállalkozó, Eric Boateng-Taylor épp munkába tartott, amikor megállították, és az egész annyira felháborította, hogy felvette a rendőri intézkedést, majd a videót TikTokon is megosztotta.

A 20 éves férfit a kábítószerrel való visszaélésről szóló törvény alapján tartóztatták fel, hogy megmotozzák.

@officialcarterjruk Everyone share this vid & @Metropolitanpoliceservice . Today I was being harrased by these 3 illiterate officers, giggling like kids when they were asking me idiotic questions like what am I wearing & why i look like i do. This bullying tactic they use is to get guys like me reacting a way they want so they can arrest me. This needs to stop NOW! #fyp #london #virall ♬ original sound - Officialcarterjruk

A közösségi oldalra közel egy hete feltöltött felvételen az látható és hallható, ahogy az egyik rendőr azt mondja neki, „nem az időjárásnak megfelelően van öltözve”, egy másik pedig azt, hogy a férfi öltözéke „egyszerűen furcsának tűnik”. A videót eddig több mint 800 ezer alkalommal játszották le, de a férfi története a brit média fősodráig is eljutott.

Egy ponton az is hallható, amint egy férfi rendőr azt mondja neki: „Csak kíváncsi vagyok, mi van önön”. Boateng-Taylor erre azt válaszolja, hogy „a saját kabátomat viselem”, és visszakérdez, hogy a rendőrök akarnak-e venni neki egy újat.

„Azt kérdezem, hogy mi van önön” – akadékoskodik tovább az egyik rendőr, amire a férfi reakciója csak annyi, hogy azt visel amit akar. Ezután egy másik rendőr ismét megkérdezik, hogy miért visel kabátot, és azt mondta neki, hogy „nem a meleg időjáráshoz van öltözve”.

Boateng-Taylor a történetét feldolgozó Guardian szerint úgy jellemezte a rendőröket, hogy „vihogtak, mint a gyerekek” – ezért bocsánatkérésre szólította fel a rendőrséget, valamint azt is kérte a szervezettől, hogy képezzék ki jobban a járőreiket.

A fiatal vállalkozó az eljárás miatt nagyon megsértve érzi magát. Az esettel kapcsolatban pedig azt nyilatkozta az ITV Newsnak, hogy a kabátja miatt végül nemcsak megbilincselték, és átkutatták a ruházatát, hanem még az otthonába is elmentek házkutatást tartani, ahol semmi törvénysértőt nem találtak.

A Metropolitan rendőrség közleménye szerint a férfi „a meleg időjárás ellenére több réteg ruhát viselt”, és „ellenségessé vált” az erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoport járőreivel szemben, valamint „nem volt hajlandó számot adni arról, hogy mit csinál”.

Lee Hill, az erőszakos bűncselekményekkel foglalkozó munkacsoport munkatársa elmondta:

Tisztában vagyunk a közösségi médiában terjedő felvételekkel; ez csak egy kis részét mutatja az incidensnek, és arra kérjük az embereket, hogy ne ítélkezzenek elhamarkodottan. Ebben az esetben hivatalos panasz érkezett, amelyet a rendőrségi reformtörvénynek megfelelően kezelünk. Ennek során az összes rendelkezésre álló felvételt, köztük a rendőr testén viselt kamera által készített videókat is átnézzük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik