Belföld

Már tudjuk, hol támad a zaj

Bemutatták Budapest zajtérképét. Az 562 milliós projekt lényege, hogy felmérik, melyek a legzajosabb területek, mennyivel haladja meg a határértéket, illetve hányan élnek azokon a területeken. A térképnek a stratégiai tervezésnél van nagy jelentősége.

2009 augusztusában lezárult a „Budapest és vonzáskörzete zajtérképe” című projekt, amelynek eredményét szerdán ismertette a főváros.

Az Európai Unió irányelvének megfelelően elkészített stratégiai zajtérkép egy olyan térinformatikai alapú várostervezési eszköz, amelynek használatával előzetesen, még a tervezési folyamatban meghatározható a különböző városrendezési, fejlesztési tervek zajhelyzetre gyakorolt hatása, illetve közép- és hosszú távú zajcsökkentési tervek készíthetők.

A stratégiai zajtérképek Budapest és vonzáskörzete zajhelyzetét, valamint a jogszabályban előírt stratégiai küszöbérték meghaladásának mértékét tükrözik zajkeltő csoportok szerint (közút, vasút, üzemi zajforrások, repülési zaj), egész napra és külön az éjszakai időszakra lebontva. Ezen túlmenően információval szolgálnak a zaj által érintett lakosság számáról, lakóépületek, érzékeny intézmények (kórházak, iskolák) helyzetéről.

Intézkedési terveket készítenek

Az intézkedési tervek – amelyek településenként a stratégiai zajtérképek alapján készültek el – az eddig megtett zajvédelmi intézkedéseket, valamint a zajkonfliktussal érintett (stratégiai küszöbérték feletti) területeken a zajcsökkentéshez szükséges intézkedéseket is tartalmazzák.

Budapest zajtérképe (Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

Budapest zajtérképe (Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

A cél az, hogy öt éven belül a közúti közlekedési eredetű zajforrás esetében az egész napon keresztül zajártalommal érintett lakosság száma a legmagasabb terhelési kategóriákban legalább 28 százalékkal csökkenjen. Míg az éjszakai zajártalmat 50 százalékkal csökkentenék.

A projekt keretén belül 2008 folyamán minden településre elkészültek a stratégiai zajtérképre épülő intézkedési tervek, melyeket az önkormányzatok 2008 novemberétől 2009 áprilisáig határozatban fogadtak el.

Térkép 562 millióért

A zajtérkép programja 2005 decemberében kezdődött és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) támogatásával valósult meg.

A 680 millió forintra tervezett összköltségű projekt finanszírozását 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban pedig a hazai központi költségvetés biztosította. Önrészt nem igényelt a résztvevő önkormányzatok egyikétől sem, a projekt költsége 562 millió forint volt.

hogy számítják ki a zajt?

A stratégiai zajtérkép adott terület zajterhelésének áttekintésére és értékelésére, valamint a jövőbeli zajhelyzet előrejelzésére készített térkép. Az adott terület zajszennyezését mutatja, a különböző mértékű zajterheléshez eltérő színeket rendelve. A zajterhelés terepszint feletti 4 méter magasságban számított érték, melyek tízszer tízszeres rasztereken, 5 decibeles lépcsőnként jogszabályban rögzített színezéssel kerültek ábrázolásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik