Nagyvilág

Üzent az oroszoknak az ukrán tábornok: „Ez nem egy egyszerű séta lesz a parkban”

Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Wolfgang Schwan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ukrajna teljes megszállása Oroszország számára közel sem olyan lenne, mint egy egyszerű séta a parkban, mert az ukrán csapatok minden egyes méterért az utolsó lélegzetükig küzdenének, erről beszélt a Sky Newsnak a szárazföldi erők parancsnoka.

Oleksandr Syrskyi tábornok közölte, katonái hadgyakorlatokat kezdtek Ukrajna északi részén, nem messze a fehérorosz határtól, ahol éppen Moszkva vesz részt egy 10 napos műveletben Minszk közreműködésével.

Az 56 éves vezérezredes azt is hozzátette, az ukrán hadsereg az ország déli részén is gyakorlatozik.

Elárulta, most tesztelik az Amerikai Egyesült Államok és a Nagy-Britannia által szolgáltatott fegyvereket, és gyakorolják, hogyan védekezhetnek potenciális légi támadások ellen.

Arról kérdezték, üzenne-e valamit a határon állomásozó orosz katonáknak. Syrskyi azt felelte,

Ukrajna fegyveres erői készen állnak. Képesek vagyunk mindenre és nem adjuk az ukrán föld egyetlen méterét sem harc nélkül. Ez nem egy egyszerű séta lesz a parkban, ha invázióra szánják el magukat. Ez egy figyelmeztetés. Az utolsó lélegzetünkig küzdeni fogunk. Bízom az ukrán katonákban. Bízom a fegyveres erőkben és bízom a győzelmünkben.

A tábornok becslései szerint 120 ezer orosz katona lehet már a határon, de számuk a légierő és a haditengerészet kötelékéhez tartozókkal 140 ezerre is rúghat.

Vlagyimir Putyin tagadja, hogy meg akarná szállni Ukrajnát, de egyre több jel erre utal.

Kapcsolódó
Felpörögtek a diplomáciai akciók az orosz–ukrán konfliktus körül
Hétfőn találkozott Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnökkel, Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és természetesen mindkét helyszínen az orosz-ukrán konfliktus volt a fő téma, mint ahogy kedden a francia–német csúcstalálkozón is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik