Nagyvilág

10 napos közös hadgyakorlatot tart Oroszország és Fehéroroszország

Anadolu Agency via AFP
Anadolu Agency via AFP

10 napos közös hadgyakorlatot vezényel le az orosz és a fehérorosz hadsereg, miközben egyre aggasztóbbá válik a helyzet az orosz-ukrán határon, írja a BBC.

A NATO közlése szerint a hidegháború óta nem volt ilyen volumenű hadgyakorlat orosz részvétellel fehérorosz földön.

Becslések szerint a több mint egy hetes műveletben 30 ezer orosz katona vesz részt.

A Kreml szóvivője komolynak nevezte a hadgyakorlatot, mondván Oroszországot és Fehéroroszországot is példátlan fenyegetések érik.

Mindeközben Vlagyimir Csizsov, Moszkva EU-képviselője a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, országa még mindig hisz a krízis diplomáciai megoldásában. Közölte, hogy a hadgyakorlat után minden résztvevő orosz katona visszatér a bázisára.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerint ezzel a művelettel csak tovább eszkalálódik a feszültség.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek Vlagyimir Putyin az egyik legfőbb szövetségese. A Kreml mindvégig kitartott mellette, amikor a választások feltételezett elcsalása miatt hatalmas tüntetéshullám indult ellene Fehéroroszországban, miközben a nyugati országok többsége szankciókat vetett ki az országra.

Oroszország folyamatosan tagadja, hogy Ukrajna megszállására készül, pedig mostanra több mint százezer katona gyűlt össze a két ország határvidékén.

Kapcsolódó
Felpörögtek a diplomáciai akciók az orosz–ukrán konfliktus körül
Hétfőn találkozott Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnökkel, Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és természetesen mindkét helyszínen az orosz-ukrán konfliktus volt a fő téma, mint ahogy kedden a francia–német csúcstalálkozón is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik