Gazdaság

Optimistább lett az IMF

A felzárkózó gazdaságok közel háromszor gyorsabban növekszenek majd jövőre, mint a fejlett országok, miközben a globális élénkülés továbbra is törékeny marad - véli az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap a világgazdaság idei növekedésének ütemét most 4,8 százalékra becsli a korábbi 4,6 százalék helyett, jövőre viszont csak 4,2 százalékos globális bővülést vár, a júliusi előrejelzésben szereplő 4,3 százalékkal szemben.

Az euróövezet számára jelentősen javította az idei előrejelzést az IMF: most 1,7 százalékos gazdaságbővülést valószínűsít a júliusi egy százalékos prognózis után, és jövőre is 1,5 százalékra emelte a növekedés becsült ütemét a korábbi 1,3 százalékról.

“Az euróövezeti kilábalás végre némi élénkséget mutat, de továbbra is mérsékelt és egyenetlen” – értékeli az IMF.

Az Egyesült Államok tekintetében viszont úgy látja, hogy a korábban vártnál idén és jövőre is gyengébb lesz a gazdaságbővülés: most az amerikai GDP idei emelkedését csak 2,6 százalékra várja a júliusi előrejelzésben szereplő 3,3 százalék helyett, és úgy becsli, hogy jövőre is csak 2,3 százalékkal nő majd a gazdaság a korábban valószínűsített 2,9 százalékkal szemben.

“A legvalószínűbb kilátás az amerikai gazdaság számára a folytatódó, de lassú kilábalás” – véli a valutaalap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik