Nagyvilág

További 2000 amerikai katona érkezik Európába

EyePress News / AFP
EyePress News / AFP

Joe Biden amerikai elnök hivatalos jóváhagyása után szerdán eldőlt, hogy újabb amerikai csapatok érkeznek Európába – írja az Euronews.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok jelentős hadereje az agresszió megelőzése és a stabilitás fenntartása végett van jelen a kontinensen: Lengyelországban már most is 4000 amerikai katona állomásozik.

A jelenleg Európában tartózkodó haderő mellé az amerikaiak további 2000 katonát küldenek Lengyelországba és Németországba, és 1000-et Németországból Romániába vezényelnek át.John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán elárulta, hogy a csapatok a következő napokban foglalják el új pozíciójukat. Azt is elárulta, hogy a jelenlegi katonai erő-átcsoportosítás független a Pentagon múlt heti döntésétől. Akkor 8500 katonát helyeztek fokozott készültségbe az Egyesült Államokban arra az esetre, ha a NATO Reagáló Erejének sürgős támogatásra volna szüksége.

Oroszország a múlt hónapban több mint százezer, nehézfegyverzettel ellátott katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál, azonban Moszkva tagadja, hogy támadást tervezne.

Az amerikaiak komolynak érzik a veszélyt: Biden arról beszélt, hogy szerinte februárban az oroszok betörnek Ukrajnába, ezért még a múlt héten hazaküldték Ukrajnából az amerikai diplomaták családtagjait és az ott dolgozó amerikai állampolgárokat is megkérték, hogy hagyják el az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik