Gazdaság

Szijjártó: az állami nyugdíjrendszer a biztonságos

A miniszterelnök szóvivője szerint okafogyottá válik az állami átutalás a magán-nyugdíjpénztárakba, ha az emberek - mint arra a kabinet számít - visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Szijjártó Péter szerdán Budapesten, újságírók előtt azt mondta: “mi abban hiszünk, hogy az emberek a biztonságot fogják választani, (…) és visszalépnek az állam nyugdíjrendszerbe. Ha ez így történik, akkor okafogyottá válik, hogy az állam bármilyen átutalást is eszközöljön a magánnyugdíjpénztárak irányába”.

Hozzátette, ha lesznek olyanok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, akkor 2011 december végén újra át kell tekinteni a helyzetet, és annak megfelelően kell majd döntést hozni.

A kormányfő kedden az RTL Klubnak nyilatkozva azt közölte: akik maradnak “a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben”, azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. “Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni” – fogalmazott.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet: a parlament jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely a miniszterelnök által bejelentett második gazdasági akciótervnek megfelelően azt célozza, hogy 2011. december 31-ig függesszék fel a magánnyugdíjpénztárak irányába történő állami átutalást.

A kormány meggyőződése, hogy az állami nyugdíjrendszer a biztonságos, a tények pedig azt mutatják, a magán-nyugdíjpénztári rendszer rendkívül kockázatos, főleg az olyan bizonytalan világgazdasági időszakban, mint a mostani – mondta.

Az említett javaslattal párhuzamosan – folytatta – a kabinet rövid időn belül egy másik jogszabállyal szándékozik megnyitni a lehetőséget az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre annak érdekében, hogy az emberek nyugdíjai biztonságban legyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik