Gazdaság

Nyugdíj: 420 milliárdot spórol az állam

A kormány 2010-ben 60 milliárd forint, a jövő évben pedig 360 milliárd forintos bevételre számít a 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalásának átmeneti felfüggesztéséből.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről és a költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat összevont általános parlamenti vitájában kiemelte: a korábban tervezettnél magasabb bevételt teljes egészében az állami nyugdíjalapban helyezik el, amelyet kizárólag a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére használnak fel.

Cséfalvay Zoltán ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a javaslat abban is segít a kormánynak, hogy a lakosság életszínvonalának csökkentése, illetve a megszorító gazdaságpolitika káros következményei nélkül teljesítse az Európai Unió felé vállalt költségvetési hiánycélt.

Az államtitkár elmondta továbbá, hogy az Országgyűlés előtt álló javaslat egyelőre nem érinti a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítását. A kabinet egyértelmű szándéka, hogy visszaadja az embereknek a nyugdíjakról való választás szabadságát, vagyis biztosítsa az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést.

Cséfalvay Zoltán arra is kitért, hogy egyelőre nem értelmezhető a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak felfüggesztése miatti kompenzáció módszere, a rendszer szabályozatlan kifizetései miatt ugyanis a többpilléres nyugdíjrendszerben 2013-ban elsőként nyugdíjba vonulók még ma sem tudhatják pontosan, mekkora járandóságra számíthatnak.

Az államtitkár ezzel egy időben azonban azt is leszögezte, hogy a kormány javaslata a jelenlegi nyugdíjasoknak és a járulékfizetőknek sem okoz kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik