Belföld

Sláger-rádiósok a Neo FM-en

Aláírta a hét évre szóló műsorszolgáltatási szerződést az FM1 Zrt. és az Advenio Zrt. , így november 19-én megkezdheti működését a Class Rádió és a Neo FM. Ezzel egy időben az ORTT leköszönő elnöke különvéleményben bírálta a pályázat nyerteseinek üzleti tervét.

Normális esetben egy rádiós pályázat győztese az ORTT elnökével ráz kezet, miután aláírta a műsorszolgáltatási szerződést. Ez az a dokumentum, amely többek között szentesíti a médiahatóság elvárásait és a rádió üzemeltetőjének kötelességeit.

Majtényi László azonban, ahogy korábban jelezte, nem ment el a ceremóniára, helyette egy közleményt adott ki, amelyben konkrét számokkal bizonygatja, miért hozott rossz döntést az ORTT.

A leköszönő elnök szerint az üzleti terv mindkét rádió esetében irreális. Majtényi példaként említi, hogy az Advenio pályázatában azt írja, hogy a napi műsoridő 20 százalékát reklámként értékesítené, pedig a törvény csak tizenötöt enged.

Az ORTT elnöke úgy véli, hogy tovább növeli az üzleti tervet érintő kétségeket az is, hogy az ajánlatban található műsorterv szerint a pályázó műsora közelebb állna a beszélgetős rádiók típusához, mint a versenytársaké, ami a kutatások szerint kevesebb pénzt termel.

A döntés miatt távozó Majtényi László

A döntés miatt távozó Majtényi László

Az FM1 tervei is sok esetben megalapozatlanok – írja Majtényi László. Szerinte egyetlen üzleti vállalkozás sem képes jól működni úgy, hogy évente 200 millió forintot és ezen felül nettó árbevételének 50%-át műsorszolgáltatási díjra költi. A FM1 Konzorcium ráadásul ezen az elvonáson felül a működés második teljes évétől pozitív üzemi eredménnyel számol – írja az elnök.

Jön a Neo és a Class

A kritikák és politikai támadások ellenére megszületett a megállapodás. Szalai Annamária szentesítette a szerződést. Az első féléves díjat mindkét cég átutalta a testületnek, amit a Magyar Rádió működésére és kisebb médiumok támogatására fordítanak majd.

Az ORTT Fidesz által delegált tagja azt mondta, bízik abban, hogy a magyarországi rádióhallgatók örömüket lelik majd az új adók műsorában. A pályázat átláthatóságával kapcsolatosan pedig megismételte korábbi véleményét, miszerint tiszta és nyílt volt a verseny, és „jó döntést hozott a testület többsége”.

Neo FM – Hallgassuk meg egymást

Az aláírás után Kádár Tamás, az FM1 Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy november 19-én elindulnak. Ami a műsorkészítői csapatot illeti, a Neo nem csak új hangokkal lép majd színre. Tárgyalnak a Sláger Rádió több munkatársával is, de konkrétumot nem árult el.

A fn.hu belenézett az FM1 pályázati anyagába, amelyből kiderül, hogy az új adó valójában kísértetiesen hasonlít a már működő radiocaféra.

Minden napra jut majd egy tematikus műsor. Hétfő este például a tudományé, kedden a civileké, szerdán a jazzé, csütörtökön a filmé, pénteken pedig a kultúráé lesz a főszerep.

Műsorvezetés csak reggel 6.30 és este tíz óra között lesz. A fennmaradó sávban pedig zene szól majd. Óránként ötperces hírszolgáltatás és este nyolckor egy negyedórás hírblokk is hallható majd.

A Neóban nem gép, hanem zenei szerkesztők válogatják össze a műsorokhoz a dalokat. Információnk szerint ezt a feladatot a radiocafé jelenlegi zenei igazgatója, Nesta irányítja majd.

Class Rádió – Nekem bejön

Míg a Neo a pályázati anyag szerint inkább a városi értelmiséget célozza meg, addig a Class Rádió elsősorban a fiataloknál szeretne meghatározó adó lenni.

Pakots Zsolt, az Advenio Zrt. vezérigazgatója aláírja a szerződést.

Pakots Zsolt, az Advenio Zrt. vezérigazgatója aláírja a szerződést.

A zenei stílus a Rádió 1 és a Danubius ötvözete lesz, erre enged következtetni például az, hogy a Class elsősorban 2 évnél fiatalabb zenéket játszik majd.

A műsortervben Filter néven szerepel a reggeli ébresztő műsor, de délután lesz Terelő, ami a hazafelé tartóknak zenél és szolgáltat információt.

A nyertes vállalta, hogy 24 órás lesz a hírszolgáltatás, vagyis óránként 4-5 perces információs blokkok lesznek. Itt is, akárcsak a Neónál, éjszaka nem lesz műsorvezető. Este 11 és reggel 5.45 között csak zene szól majd.

Néhány órával a szerződés aláírása után a nyilvánosság elé lépett a Class Rádió is. Csiszár Jenő, az új adó tanácsadója elmondta, hogy kultúrát közvetítő, a 15 és 60 év közötti korosztályt megcélzó kereskedelmi zenei rádiót szeretnének.

Hogy ezekből a tervekből mi valósul meg, november 19-én kiderül. Addig azonban mindkét nyertesnek szerződést kell kötnie az Antenna Hungáriával, amely a műsorokat továbbítja. A cégnél kérdésünkre elmondták, hogy részükről semmi akadálya a startnak.

Bíróság előtt a döntés

A mindkét országos kereskedelmi rádiós pályázatból kizárt Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. is beperli a médiahatóságot.
„Fontolgatjuk, milyen módon tudnánk a kárigényünket érvényesíteni” – mondta az MTI-nek Márton Dávid, aki a Rádió1 ügyvezetői állását elhagyva hozta létre szeptember közepén a céget, és nagyon valószínűnek nevezte, hogy bírósághoz fordulnak.

A testület múlt szerdán, a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksaival határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg, ami miatt a Danubius és a Sláger tulajdonosai is a bírósághoz fordultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik