Belföld

Molotov-koktélt dolbtak az eszperantó-kongresszusra

Nyilvánvalóan antiszemita hátterű incidensekkel próbálták megzavarni a kelet-lengyelországi Bialystokban a szombaton záruló 94. eszperantó világkongresszust.

Az APA osztrák hírügynökség szerint szerda este ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak a rendezvénynek helyet adó főiskolai épületre. Még a rendezvény kezdete előtt felgyújtották az esemény nagy konferenciasátrát, de csak kisebb kárt okoztak. A helyszínen fekete pólós fiatalok is feltűntek, pólójukon áthúzott Dávid-csillaggal.

A résztvevők az incidensek ellenére elégedettek voltak a bialystoki fogadtatással, és örömmel vették a helybélieknek a rendezvény iránt tanúsított érdeklődését – mondta el a Gazeta Wyborcza című lapnak a szervezőbizottság vezetője, Aleksander Sosna.

A kongresszust abból az alkalomból tartották a világnyelv feltalálójának, a zsidó családban született Ludwik Zamenhofnak a szülővárosában, hogy idén december 15-én lesz születésének 150. évfordulója. A hatvan országból érkezett több mint kétezer eszperantista hétfőn Bialystokban Zamenhof Központot avatott, ahol helyet kapott egy állandó kiállítás is, amely a város történetét mutatja be az eszperantó nyelv kitalálójának gyerekkoráig visszanyúlva.

A hétfői avatóünnepségen jelen volt Zamenhof Franciaországban élő unokája is, aki szerint nagyapja célja az volt, hogy lebontsa a nemzetek közötti falakat. Az Eszperantó Világszövetség indiai elnöke, Probably Dasgupt szerint az eszperantisták számára Bialystok egyfajta zarándokhely.

A tudós Eliezer Samenhof néven született 1859. december 15-én, szemész és nyelvész volt. Az eszperantó nyelvet a nemzetközi kommunikáció megkönnyítésére találta fel. 1917. április 14-én halt meg, Varsóban temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik