Gazdaság

Az exportcégeknek kedvez a jelenlegi gazdasági környezet

Bár az előzetes KSH-adatok alapján csökkenő tendenciát mutat a kivitel bővülése, továbbra is az exporttevékenységet folytató cégek vannak kedvezőbb helyzetben a K&H értékelése szerint.

Németh László, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője kiemelte, hogy a belső fogyasztásban egyelőre nem tapasztalható növekedés, és a hazai várakozások nagyon bizonytalanok.

Az idén a hazai gazdaság növekedését egyértelműen a növekvő export eredményezte, amelyet leginkább az uniós, ezen belül is a német konjunktúra hajtott. Ez az exporttevékenységet folytató cégek számára volt kedvező.

Ezzel összhangban áll a bank kkv vezetők körében végzett felmérésének eredménye is, miszerint az export-import cégek között nagyobb arányban vannak azok, akik gazdasági helyzetük javulását várják. Mivel azonban a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások külkereskedelmi tevékenysége kevésbé hangsúlyos – a hazai export mintegy 18 százalékát adják -, ezért számukra továbbra is az jelentene komolyabb elmozdulást, ha a belföldi kereslet növekedne, aminek egyelőre nem látszanak a strukturális jelei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik