Belföld

A Jobbik szerint békésen vonultak

A szombati délutáni fővárosi tüntetés mindvégig megőrizte békés jellegét, ezért a rendőri intézkedés jogszerűtlen volt - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A pártelnök szerint helytelen az a megfogalmazás, hogy a rendőrség által feloszlatott szombati rendezvény egy nem engedélyezett tüntetés lett volna. Az igazság az – mondta -, hogy az egy spontán kialakult békés rendezvény volt. “Mivel nem volt a Gödörhöz bejelentett tüntetés, így tiltani sem lehetett” – fogalmazott a pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Nemcsak jogszerűtlen, de szégyentelen is volt a szombati nap – tette hozzá. “Főképpen a rendőrséget utasítók, a demokrácia szégyene volt, ami szombaton történt” – mondta. A Magyar Gárda Egyesület működése során soha nem hozott döntést az egyenruháról, az egyesületnek egyenruhája nem volt, ezért a gárdisták által viselt öltözék “nem minősíthető az egyesület egyenruhájának”. (AZ ORFK szombaton azt közölte: ha a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, a rendőrség intézkedni fog ellenük.)

Vona Gábor azt mondta, a rendőri intézkedés mögött politikai üzenet van, a végső szándék a Jobbik parlamentbe kerülésének megakadályozása. “Ez a hatalmon lévők célja” – fogalmazott.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke úgy vélte, július 4-e a párt számára történelmi fordulópont volt a nemzeti ellenállás történetében. “Az erkölcsileg már amúgy is a béka feneke alatt lévő jelenlegi politikai kormányzatot a Magyar Gárda békés ülő sztrájkjával morálisan végképp megsemmisítette” – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy ennek társadalompolitikai következményeivel pedig “mindannyian szembesülni fogunk”.

Bejelentette, hogy most szombaton szintén tüntetést tartanak, a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely tudomásul vette azt.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője a sajtótájékoztatón szintén úgy fogalmazott: a rendőri intézkedés aránytalan, szükségtelen és megalázó volt.

Szombaton este kilenc óra tájban lett nyugalom az Erzsébet téren, ahol délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.

A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Több mint 200 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik