Szórakozás

Vagyont érő drágaköveket talált egy hegymászó, felét megtarthatja

Facebook / Mairie de Chamonix-Mont-Blanc
Facebook / Mairie de Chamonix-Mont-Blanc
Bár nyolc évet kellett várnia rá, 75 ezer euróval (több mint 27 millió forinttal) lett gazdagabb az a hegymászó, aki 2013-ban talált egy halom ékkövet a Franciaország és Olaszország határán magasodó Mount Blancon.

Az Air India Bombayből Londonba tartó, Kancsendzönga nevű, 101-es járata 1966. Január 24-én, helyi idő szerint két perccel reggel 8 után csapódott a 4695 méteres Mount Blancba. A Boeing 707-es fedélzetén 106 utas és 11 fős személyzet utazott, a balesetet senki sem élte túl.

Évtizedekkel később, 2013-ban egy amatőr hegymászó smaragdokat és zafírokat talált, miközben a Mount Blanc csúcsa felé tartott. A felfedezésről értesítette a hatóságokat, akik lefoglalták a köveket, és miután megállapították, hogy azok az 1966-ban lezuhant Air India gép fedélzetéről származnak, megpróbálták felkeresni a jogos tulajdonon örököseit – írja a CNN.

Mivel senkit sem találtak, aki jogot formálhatott volna rájuk, a drágaköveket a Chamonix-i ásványmúzeumban állítják ki. A múzeumot jelenleg felújítják, de a munkálatok hamarosan véget érnek, a drágaköveket december 19-től nézhetik meg az érdeklődők.

A zafírok és smaragdok értékét közel 150 ezer euróra (55 millió forintra) becsülték fel szakértők. Ennek az összegnek a fele a becsületes megtalálót illeti, a másik fele pedig a megtalálás helyszínén illetékes önkormányzatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik