Nagyvilág

Nem engedték ki a tűzben a börtönőrök a rabokat, 38-an meghaltak

Carl DE SOUZA / AFP
Carl DE SOUZA / AFP
Burundi fővárosában ütött ki tűz egy büntetésvégrehajtási intézményben.

Legalább 38-an meghaltak és 69-en megsebesültek, amikor tűz ütött ki Burundi közigazgatási fővárosa, Gitega egyik legnagyobb börtönében kedden – közölte Prosper Bazombanza burundi alelnök. A belügyminisztérium a Twitteren közölte, a hajnalban kezdődött tüzet rövidzárlat okozta. A lángokat sikerült megfékezni – tette hozzá a tárca az MTI szerint.

A tűz álmukból ébresztette a foglyokat, akiket a börtönőrök nem engedtek ki celláikból arra hivatkozva, hogy ezt az utasítást kapták – mondta el egy rab az AFP francia hírügynökségnek. Egy rendőrségi forrás szerint a tűzoltók két órával azután érkeztek a helyszínre, hogy az első lángok felcsaptak. A halottak közül sokan idősebb rabok voltak egy szemtanú szerint. Az alelnök egy delegáció élén a helyszínre utazott, hogy felmérje a károkat, és megnyugtassa a lakosságot.

Ugyanez a büntetésvégrehajtási intézet már augusztusban is kigyulladt. A hatóságok szerint akkor is rövidzárlat okozta a tüzet, ami nem követelt áldozatokat. Az 1929-ben épített börtön a harmadik legnagyobb a kelet-afrikai országban. November végi statisztikák szerint a mindössze 400 férőhelyes börtönben 1539-en raboskodnak.

Burundiban a börtönök túlzsúfoltsága nagy problémát jelent. Friss adatok szerint 12 878 rab van rács mögött, holott a férőhelyek száma alapján mindössze 4294-en lehetnének elzárva. A helyzet annak ellenére sem javult, hogy március elején 5200 ember elnöki kegyelmet kapott a létesítmények tehermentesítése miatt.

(Képünk illusztráció, egy őrt álló burundi katonát ábrázol.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik