Foci

Blatter a családtagok miatt kesereg

Elégedett a korrupciós ügy kezelésével, de természetesen nem örül a botránynak Joseph Blatter, a FIFA elnöke.

A svájci sportdiplomata pénteken, egy nappal azután, hogy a két érintett végrehajtó bizottsági taggal, valamint további négy, a nemzetközi futballéletben tevékenykedő személlyel szemben meghozott döntéseket – eltiltásokat és bírságokat – nyilvánosságra hozták, kiemelte: a vb-kandidálások során nagyon nehéz kiszűrni, hogy nem legyen lepaktálás, összebeszélés a felek között, ugyanakkor mindig akad olyan, akinek mások sértik az érdekeit, akárcsak a politikai választásokban.

“Nagyon elégedett vagyok a korrupciós ügy eredményével, ugyanakkor nem vagyok boldog. Nem lehetek boldog, mert családtagokat kellett szankcionálni. Nem öröm, de elégedett vagyok az etikai bizottság munkájával” – fogalmazott Blatter. Hozzátette: optimista a jövőt illetően, és várja már a december 2-át, amikor is eldől, melyik ország rendezheti a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokságot.

A FIFA csütörtökön jelentette be, hogy első fokon eltiltotta és pénzbüntetésre ítélte a korrupciós ügyben vétkesnek talált két végrehajtó bizottsági tagot, a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit.

Adamut három, Temariit egy évre száműzték a sportágból, előbbi tízezer, utóbbi ötezer svájci frankos büntetést is kapott hivatalosan a FIFA etikai kódexének megsértése miatt. A két vb-tag biztosan nem szavazhat december 2-án. Mindketten fellebbezhetnek az ítélet ellen, ám ügyükben legközelebb csak a voksolás után dönthetnek, így aztán a 24 tagú végrehajtó bizottságból 22-en szavaznak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik