Gazdaság

Internetes cégeket büntetett a GVH

Jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé két távközlési szolgáltató, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 2,5 millió forint bírságot szabott ki rájuk.

A közlemény szerint a FiberNet Zrt. és a ViDaNet Zrt. elhallgatta a versenytársai által kínált internetcsomagok az övéiknél kedvezőbb tulajdonságait.

A FiberNet Zrt. 2009 áprilisa és júliusa között Kalocsán, Siófokon és Nyergesújfalun internetszolgáltatását népszerűsítő hirdetéseket juttatott el a fogyasztókhoz, melyekben saját termékének árát és tulajdonságait más helyi szolgáltatók termékeinek paramétereivel hasonlította össze.

Ezek az összehasonlítások a GVH vizsgálata szerint azonban nem voltak objektívek, ezért ezt a céget kétmillió forintra bírságolta.

A versenyhatóság a bírság megállapításánál figyelembe vette a reklámok alkalmazásának időtartamát, a reklámeszközök hatékonyságát, az érintett városok lakosságát, mint megcélzott fogyasztói kör nagyságát. Súlyosbító körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a FiberNet ellen már folyt eljárás, amely jogsértés megállapításával zárult a hűségidővel kapcsolatos kérdésekben.

Hasonló ügyben járt el a GVH a ViDaNet Zrt.-vel szemben. A vállalkozás Mindszenten összehasonlító reklámmal népszerűsítette szolgáltatását, a reklámokban azonban nem tüntette fel megfelelően, hogy saját szolgáltatásának igénybevételéhez egy éves hűségnyilatkozat szükséges, míg versenytársa csomagja ilyen kötelezettségtől mentes.

A GVH a ViDaNet Zrt.-t félmillió forintra bírságolta. A hatóság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az akció csak csekély számú előfizetőt eredményezett a vállalkozás számára Mindszenten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik