Tudomány

Megdöbbentően sok fiatal férfi és fiú hal meg világszerte

Az 1950-es évek óta világszerte csökken a fiatalon elhalálozók száma, az adatokat elemezve ugyanakkor egy meglepő trend fedezhető fel. A fiatal férfiak és fiúk sokkal nagyobb arányban vannak jelen az elhunytak között, mint a fiatal nők és lányok, a különbség pedig egyre nő – írja az IFLScience.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban globálisan vizsgálták a 10-24 évesek 1950 és 2019 közötti halálozását.

Az eredmények alapján 2019-ben a korosztály 51 százaléka volt férfi vagy fiú, mégis közülük került ki az elhunytak 61 százaléka.

A 10-24 évesek halálozása összességében csökkent, a fiúk és lányok közötti különbség viszont folyamatosan nőtt. 1950 óta a lányoknál 30, a fiúk esetében viszont csupán 15 százalékos visszaesést dokumentáltak.

Naponta átlagosan 4 ezren halnak meg a korosztályban, a többség pedig világszerte férfi vagy fiú. A nemek közötti eltérés szinte mindenhol nő, kivéve a magas jövedelmű országokban, Közép- és Kelet-Európában, illetve Közép-Ázsiában, ahol az egyenlőtlenség az elmúlt 30 évben csökkentek.

BFG Images / Getty Images

A jelenség hátterében álló okok rendkívül komplexek. Általánosságban elmondható, hogy a halálozás szorosan kapcsolódott az adott ország fejlettségéhez – a gazdagabb országokban kevesebb fiatal halt meg. A halál oka is eltért régiónként, a gazdag területeken például a rák jelentette a fő problémát, Dél-Ázsiában és Afrika szubszaharai részén viszont a fertőző betegségek okozták a legtöbb halálesetet. Globálisan az összes eset 32 százalékának hátterében állt nem szándékos sérülésokozás, erőszak vagy konfliktus; további 32 százalékért fertőző betegségek, táplálkozási problémák vagy anyai okok voltak felelősek; az elhalálozás 27 százalékát pedig nem fertőző betegségek idézték elő. A maradék 8 százaléknál az ok öngyilkosság volt.

1980 óta az átadható betegségekhez köthető halálesetek száma látványosan visszaesett, kivéve Dél-Ázsiában és Afrika szubszaharai területein. Latin-Amerikában és a Karib-térségben az erőszak továbbra is nagyban hozzájárul a fiatal férfiak halálozásához, és összességében is alig tapasztalni javulást a korosztály idősebb, férfi tagjainál.

Joseph Ward, a University College London munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint meglepő a nemek közötti különbség. Mint kiemelte, az okok igen összetettek, megismerésükhöz pedig további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik