Sport

Dara Eszter Turi Györgyről: Rajtunk élte ki a frusztrációit, meg a ferde hajlamait

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Amióta Cseh László kiteregette a szennyest és elmesélte, milyen terrrort élt át Turi György vezetése alatt, egyre többen szólalnak meg az ügyben. Kozma Dominik és Kiss Noémi után az Indexnek ugyanezekről beszélt az Európa-bajnok Dara Eszter is.

Kapcsolódó
Cseh László: Lelki terrorban éltünk, ez nem kérdés
Nagyinterjú minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszójával, aki az első és a második hely közti különbségről, Michael Phelpszről, a vízben sírásróla , félelemről és arról is vall, ki és miért gondolja azt, hogy csak az a jó versenyző, akit sikerül testileg, lelkileg megtörni.

A 31 éves egykori sportoló elmesélte, hogy 12 évesen került be a Spartacus úszócsapatába, az első problémák azonban csak két év múlva jelentkeztek.

Az edzésen Gyuri bá’ kihívott a vízből az egyik feladatnál, mert szerinte nem úgy válaszoltam neki, ahogy elképzelte, és szájon vágott

Ez volt az első sokkoló élményem. Tizennégy évesen kaptam tőle egy jókora pofont” – mesélte.

Aztán Pekingben a versenye előtti napon Turi behívatta a szobájába.

„Leültetett maga mellé az ágyra, olvastam azt a papírt, amit a másnapi számmal kapcsolatban adott nekem, majd azt éreztem, hogy elkezdi puszilgatni a nyakamat. Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Az esetet csak a masszőrnek merte elmondani, még édesanyjának se tett említést róla. Úgy érezte, nincs értelme, mert ellenállásnak nem volt helye.

„Folyton zsaroltak, hogy ha ellenszegülünk, nem kapunk fizetést, meg aztán nem volt rossz dolgunk, Amerikába jártunk edzőtáborba, jó életünk volt, nem akartunk kockáztatni. Anyukám ötéves korom óta egyedül nevelt, nem éltünk túl jó anyagi körülmények között.

Vagy eltűröm az edzőnk disznóságait, vagy mehetek a sóhivatalba.

A történtek lelkileg is megviselték, bár igyekeztem túltenni magát mindenen, kevés sikerrel.

„Az biztos, hogy ha kisgyermekként tudom, hogy ilyen hátborzongató élmények várnak rám, aligha vágok bele az úszásba. Sokszor rettegve, sírva mentem edzésre, hogy mi lesz ma.

Rajtunk élte ki a frusztrációit. Meg a ferde hajlamait

– nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik