Belföld

Lesz fizetés a HospInvest-kórházakban

Megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a HospInvest szerdán azt az előleget, amelyet a kórházaiban dolgozók bérének kifizetésére igényelt - írja a Magyar Hírlap és a Népszabadság.

Mindkét lap – az OEP-re hivatkozva – azt írja: a jogszabályok szerint minden kritikus helyzetbe kerülő szolgáltató kérhet egyszeri, kamatmentes előleget, amelynek összege az igény beadása előtti tizenkét hónap átlagos havi juttatásának 30 százaléka lehet.

A HospInvest elnöke, Kollányi Gábor a Népszabadságnak azt mondta: az előleg segítségével április végéig tudják biztosítani a hozzájuk tartozó intézmények működését. Közölte azt is, hogy folyamatosan egyeztetnek a hitelezőikkel, s bízik abban, hogy a csődvédelem ideje alatt sikerül konszolidálni a HospInvestet.

A Népszabadság emlékeztet: a cég számlájáról a CIB Bank még a múlt pénteken – a lejárt hitel ellenében – leemelt 1,2 milliárd forintot, ezért kellett a társaságnak előleget kérni az OEP-től. A most átutalt összeggel nem fordulhat elő a múlt pénteki inkasszó, hiszen a társaság által kért csődvédelem a pénzintézet számára is akadályt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik