Belföld

A Fidesz elbontotta a Kossuth téri kordont

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselők polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt elbontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. A rendőrség egyelőre nem tesz semmit. Szájer József nem tart attól, hogy zavargásokat váltanának ki ezzel.

A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik délelőtt 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.


Ezt követően a képviselők – köztük Orbán Viktor – megfelelő szerszámokkal felszerelkezve, kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. Ha holnapra újból felállítják a kordonokat, a Fidesz ismét elbontja – ismertették a képviselők álláspontjukat.


Szájer József a FigyelőNetnek elmondta azért bonották le a kordont, mert azt szerintük alkotmányellenesen állították fel, és tartják ott már száz napja. “Elképzelhetetlennek tartom, hogy Nyugat-Európában ilyen eszközökkel korlátoznák a gyülekezési jogot” – tette hozzá a képviselő.


Szájer József szerint egyébként ezzel a lépéssel nem indítanak el zavargásokat, mint mondta, “a Kossuth téren szeptemberben is civilizált módon zajlottak a kormányellenes tüntetések”. A fideszes képviselő a FigyelőNetnek nem árulta el azt, hogy mikor döntöttek a kordon lebontása mellett. “Ez maradjon a Fidesz szakmai titka” – mondta az EP-képviselő.


A téren szolgálatot teljesítő rendőrök nem avatkoztak közbe, meglepődve nézték a kerítést bontó képviselőket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs részlege lapunkkal azt közölte, hogy egyelőre a helyszínen tájékozódnak az eseményekről és később döntenek arról, miként reagáljanak a rendőrök.


Nézze meg a kordonbontásról készült videónkat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik