Belföld

Már a lángossütéshez is szakképesítés kell, bajba kerülhet a vendéglátósok nagy része

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Odacsapott még egyet a kormány a járvány okozta gazdasági kieséstől és a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak egy olyan rendelettel, ami mostantól szakképesítést követel a konyhán dolgozóktól – írja a 444. A szeptember elsején életbe lépett rendelet azt mondja ki, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.

Az előző rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére, most viszont már  a balatoni lángossütőnek vagy gyroskészítőnek is szakképesítéssel kell rendelkezniük. A rendelet elsősorban a büfésekkel, kisebb éttermekkel szúr ki, akik legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak – írja a 444. Egy munkaügyi és társadalombiztosítási szakértőre hivatkozva hozzáteszik: az új rendeletben munkajogi szempontból az a veszély is benne van, hogy a munkáltatók majd úgy próbálják megúszni a magasabb közterheket, hogy akit csak lehet, konyhai kisegítőnek jelentenek be minimálbérre, ami után ráadásul még adókedvezmény is jár.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik tagja a portálnak azt mondta, hogy

nagyon rosszkor jött ez a szabályozás, mert így is nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni, és a járvány miatt rengeteg a pályaelhagyó is.

Frissítés (október 11., 17:27): Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az újságcikkek nyomán kiadott közleményében azt írják, felülvizsgálják és módosítják a rendeletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik