Élet-Stílus

Ezért együnk lila paradicsomot

Tovább eláll és egészségesebb is, mint hagyományos színű társa.

Igaz, hogy ez a lila paradicsom – ellentétben alila répával és a piros banánnal – kicsit génkezelt. A kutatók ugyanis mesterségesen adják hozzá a gyümölcshöz a pigmentanyagot, amelytől az amúgy élénkpiros paradicsomunk hirtelen lilára vált.

Azt már így első ránézésre is megállapíthatjuk, hogy a lila paradicsom egyáltalán nem szép, cserében állítólag ízletesebb és kétszer annyi ideig marad friss, mint a piros: 21 nap helyett 48 teljes napig élvezhetjük. Hogy mégis mit tud ez a pigment? A kutatók szerint teljesen természetes, lelassítja a túlérés és a puhulás folyamatát, teltebb ízt kölcsönöz a gyümölcsnek.

A norwich- i John Innes Centre kutatói, akik évek óta foglalkoznak a paradicsom keresztezésével, komoly eredménynek tartják lila paradicsommal kapcsolatos adatokat. Bíznak benne, hogy hamarosan további, könnyen puhuló gyümölcsök esetében is kipróbálhatják a színezőt, így például az epernél és a málnánál is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik