Élet-Stílus

Íme a piros banán

Nem kamu, a gyümölcs tényleg létezik. Ausztráliában és Közép-Amerikában megvesznek érte.

Alig hittünk a szemünknek, amikor néhány napja a Facebookon belebotlottunk a piros banánról szóló posztba. Mivel azt hittük, a jól ismert banánnak legfeljebb két színe lehet – és a zöldnek se örülünk feltétlenül – feltételeztük, a piros banán csak kamu.

Ám kiderült, hogy nem az. A piros változat (Red Dacca banán) kisebb ugyan, mint a sárga vagy a zöld, cserébe sokkal finomabb. A gyümölcsnek ugyanis nemcsak a külseje más egy kicsit, de a belseje is: krémesebb, halvány rózsaszín és állítólag málna ízű. És épp ez az édes íz az oka annak, hogy Ausztráliában és Közép-Amerika legtöbb országában, így Mexikóban is, ezt a típust eszik a legtöbben.


Forrás: Wikipédia

A növény egyébként Costa Ricából származik, és csak trópusi vidékeken marad meg. A nem mindennapi színét pedig karotintartalmának köszönheti, ugyanannak a vegyületnek, ami a répát is narancssárgára festi.

Nagy hátránya viszont, hogy csak rövid ideig áll el: néhány nap után egyszerűen erjedni kezd, ilyenkor pedig emberi fogyasztásra már tökéletesen alkalmatlan. Nem szereti a hideget, így annak, aki ilyen banánt vesz, figyelnie kell arra, hogy szobahőmérsékleten tárolja, a többi gyümölcstől jó messze. A piros banánból ugyanis kis mennyiségű etiléngáz szabadul fel, ami meggyorsítja a többi gyümölcs romlását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik