Élő Belföld

Az elszámoltatás után 200 ezres minimálbért, négynapos munkahetet ígérnek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az ATV közvetíti az ellenzéki előválasztás első miniszterelnök-jelölti vitáját. A résztvevők: Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), illetve Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom). A vitát Simon András vezeti. Kövesse nálunk!

Vége: elbúcsúztak a jelöltek

Az utolsó körben minden jelöltnek lehetősége volt 1-1 percben amellett érvelni, hogy miért szavazzanak rá a választók. Márki-Zay Péter azt mondta, hogy függetlenként ő tudná összefogni a jobb- és baloldaliakat, illetve a civileket. A három kétharmadot eddig a Fidesznek az ellenzéki pártok önzése hozta össze.

Karácsony szerint a vitából az derült ki, hogy „több közös van bennünk, mint ami elválaszt.” Szerinte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a közös nevezőnek kell lennie, ahogy ő volt az Budapesten, és ha győz, ő újra fogja egyesíteni az országot.

Fekete-Győr azzal érvel, hogy mögötte van az új politikai generáció, szerinte a valódi változásra csak velük van esély, ezért arra kéri a szimpatizánsaikat, hogy ne taktikázzanak.

Dobrev Klára szerint „meg fogjuk nyerni az áprilisi választást” akkor, ha sikerül egyesíteni az ellenzéki érzelmű szavazókat, és hitet adni nekik.

Jakab Péter szabadságot, jólétet, kiszámíthatóságot, minőségi bért ígér. A lopásért pedig börtönt. „Ha rám szavaznak, akkor lesz elszámoltatás. Ha nem kattan bilincs, akkor lemondok a miniszterelnöki székről” – fejezte be.

Itt az első komolyabb vita: Zuglóról

Jakab Péternek megy neki Fekete-Győr András. Azt mondja neki, ha ekkora ellenfele a korrupciónak, Zuglóban miért Tóth Csabát, és miért nem Hadházy Ákost támogatja a Jobbik. Jakab erre azt mondja, hogy Hadházy nem mutatott be semmilyen bizonyítékot Tóthtal szemben, aki eddig kétszer nyert Zuglóban, míg Hadházy még sehol nem győzött választáson. Fekete-Győr erre azt mondta:

Zuglóban egy kecske is nyerne.

Fekete-Győr András: Az emberek egy Hadházy Ákost akarnak a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének

Hogyan lehetne Magyarország tisztább, azaz kevésbé korrupt hely a jelenleginél? – ezzel a témával folytatják a szünet után. Van-e értelme elővenni az elszámoltatás kérdését? – kérdezi Simon András.

Ez az egyik legfontosabb kérdés – mondja Karácsony. A jelenlegi rendszer lényege a közpénzáramlás, ha fel akarjuk számolni ezt a rendszert, akkor el kell zárni a közpénzcsapokat. „Ezt a rendszert a pénzt tartja egyben, vegyük hát el a pénzt.” Karácsony hozzáteszi: népszavazással kell az új alkotmányt megerősíteni, ugyanakkor szerinte kreatívnak kell lennie a jelenlegi kormány által kötött szerződések, közbeszerzések felmondásakor.

Fekete-Győr visszatérően tegezi a nézőket. Felsorolásba kezd: büntethetővé tennék, ha valaki hazudik a vagyonnyilatkozatban, csatlakoznának az európai ügyészséghez, és elindítanák a felcsúti pert. Hozzátette: az emberek egy Hadházy Ákost akarnak a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének, ezért támogatják őt Zuglóban az MSZP-s Tóth Csabával szemben.

Dobrev Klára: aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie. „Ha nem öljük meg a korrupciót, akkor a korrupció öli meg az új kormányt” – mondta. Arról is beszélt, hogy

akár egyszerű többséggel is módosítani kell a kétharmados szabályokat, és ki kell mondani, hogy az alaptörvény alkotmányellenes. Szerinte ha erre nem lenne lehetőség, akkor a huszadik század legszörnyűbb törvényeit sem lehetett volna hatályon kívül helyezni, hiszen azokat is a formai szabályoknak megfelelően hozták.

A DK politikusa azt is mondta, számára nem fog gondot okozni Moszkvában és Pekingben keményen tárgyalni a paksi szerződés és a Fudan-megállapodás felmondásáról.

Jakab Péter azt mondta: az elszámoltatás részleteit azért nem tárják még fel, mert az a Fidesznek lenne jó, de „a lopott pénz vissza kell venni, a mentelmi jogot el kell törölni.”

Márki-Zay Péter örül annak, hogy ekkora egyetértés van az elszámoltatás ügyében. „Fel kell szabadítani a rendőrséget” – mondja annak kapcsán, hogy Hódmezővásárhelyen eddig több mint húsz feljelentést tettek, de ezeket szőnyeg alá söpörték. Szerinte a vádalkuval el fognak jutni a főbűnösökig, és „egy lefejezett Fidesszel már könnyű lesz.”

Vitát szeretne az ATV, de ez nem igazán jön össze

Simon András műsorvezető arra próbálja rávenni a szereplőket, hogy vitatkozzanak, kritizálják egymást. Ez azonban csak részben sikerül: Fekete-Győr kicsit odaszól oktatási ügyben a DK-nak, de nem igazán élesen. Márki-Zay és Karácsony továbbra is saját elképzeléseit fejti ki a vitatkozó részben, Jakab Péter pedig nagyon illedelmesen szúr oda Karácsonynak. A szünet után az elszámoltatásra vonatkozó gondolataikat fejthetik ki bővebben a jelöltek.

Jakab Péter akár a kémiai kasztrálást is bevetné a pedofilokkal szemben

Jakab Péter a pedofiltörvényről azt mondja: a pedofilokkal szemben kőkeményen kell fellépni, még keményebben, mint a jelenlegi kormány teszi, akár a kémia kasztrálás eszközével is, igaz – tette hozzá –, tudja, hogy ebben nincs konszenzus az ellenzéki oldalon. A homofób rendelkezéseket ugyanakkor száműzné a törvényből.

Dobrev Klára: Az egészségügy lesz a következő kormány legfontosabb feladata

Egészségügy és oktatás: ez a következő blokk.

Fekete-Győr András, aki párjával gyermeket vár, mostanában egyre többet találkozik a kettészakadt magyar egészségüggyel. „Rendszerváltás kell az egészségügyben is” – mondja a Momentum elnöke. Az oktatásról pedig azt, hogy „eddig a fideszes bűnözők kerestek sokat, az új Magyarországon a tanárok fognak.” Fekete-Győr András a finn oktatási rendszer előnyeit sorolja, és annak bevezetését ígéri.

Dobrev Klára kijelenti: a következő kormány legfontosabb feladata az egészségügy lesz, teljes szemléletváltás kell. Szerinte 9000 új ápoló, 3000 új orvos, és 500 új háziorvos szükséges, hogy az egészségügy életbe maradjon. Az oktatással kapcsolatban azt mondja, ott is a tanárhiány felszámolása a legfontosabb: „Romániában 30 ezer forinttal többet keres egy kezdő tanár, mint Magyarországon. Tíz éve ez elképzelhető volt?”

Jakab Péter 18 évre emelné a tankötelezettséget, és csökkentené a tananyagot. A jelenlegi oktatás nem ad versenyképes tudást, arra készít fel, hogy az emberek 12 órát álljanak a gyártósor mellett.

Karácsony Gergely szerint az egészségügyi szakdolgozók esetében 50 százalékos béremelésre van szükség. Finnország kicsit messze van, én megállnék Lengyelországnál – mondja az oktatással kapcsolatban. Autonómia kell, béremelés és kompetencia alapú nemzeti tanterv, sorolta a főpolgármester.

Márki-Zay Péter: Bojár Gábort ne adóztassuk ugyanúgy, mint Tiborcz Istvánt!

Jakab Péter azt mondja: 27 százalékról 5 százalékra vinné le az alapvető élelmiszerek áfáját, az szja-t pedig visszaigényelhetővé tenné.

Ezután kisebb vita alakul ki az adópolitika ügyében. Márki-Zay Péter visszaszól Karácsony Gergelynek a Tiborcz-adó miatt: a hódmezővásárhelyi polgármester szerint a tolvajokat nem megadóztatni kell, hanem el kell venni a vagyonukat. De

nem adóztatnám Bojár Gábort ugyanúgy, mint Tiborcz Istvánt

– mondta Márki Zay.

Karácsony Gergely ezzel részben vitatkozik. Mint mondja, a gazdagabbak adóztatása több szempontból is fontos, és Bojár Gábortól tudja, hogy ő például szívesen adózik többet a jelenleginél, mert felelős állampolgár.

Jakab Péter: fel kell számolni a szegregátumokat

Jakab Péter a szegregátumok felszámolásáról beszél.

Karácsony Gergely szerint fontos a Tiborcz-adó: a félmilliárdos vagyontárgyak tulajdonosainak megadóztatása ma Magyarországon igazságos dolog. Többedjére hangsúlyozza: a tehetősebbeknek többet kell vállalnia a közösből.

Karácsony Gergely: a 200 ezer forintos minimálbért el kell érni

Karácsony Gergely differenciált adózást ígér. El kell jutni addig, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér. Hozzátette, nincs az rendben, hogy a társasági adókulcs ennyire alacsony. A haveri kapitalizmust meg kell szüntetni, és csökkenteni kell az alacsony keresetűek adóját, mondta a főpolgármester.

Fekete Győr András arról beszél, hogy a Momentum bevezetné a négynapos munkahetet. A mai nyugdíjrendszer rugalmatlan és buta, ezt meg kell szüntetni: egyéni nyugdíjszámla kell az embereknek, szabadon választhatóvá téve, hogy ki mikor megy nyugdíjba. Ezentúl be kell vezetni az eurót szerinte.

Jakab Péter: a recept egyszerű, a pénzt az embereknél kell hagyni

Az elszámoltatás kérdése után most a szakpolitika jön: az anyagi jólét, bérpolitika, szociális ellátás.

Dobrev Klára szerint ma Magyaroszág egy olyan családra emlékeztet, ahol a papa rántott húst kap, a nagymama zsíros kenyeret, a fiú pedig Londonba megy mosogatni. Szerinte a gazdaságpolitika központjába vissza kell helyezni az embert. Orbán tévedése, hogy olcsó munkaerővel és gyenge forinttal váltjuk meg a világot, ehelyett sokak sikerére van szükség az ország sikeréhez. Dobrev szerint emelni kell a pedagógus béreket, a nyugdíjat, és tisztességes béreket kell adni.

Jakab Péter szerint a recept egyszerű, a pénzt az embereknél kell hagyni. „Nekünk nem olcsóságban, hanem minőségben kell jónak lenni” – nem az olcsó munkát kell támogatni, hanem a hozzáadott értéket. Az uniós forrásokból a hazai kkv-szektort kell támogatni. Az alacsonyabb nyugdíjakat jobban kell emelni, a férfiakat 40 év után el kell engedni nyugdíjba. Emellett bérlakásprogramot ígért a Jobbik elnöke.

Fekete-Győr András: versenyképes nagytőke kell

Továbbra is az elszámoltatás a téma. Fekete-Győr András szerint versenyképes nagytőke kell, amely a tehetségen és a munkán alapul. Csehországban van ilyen tőkés osztály szerinte.

Karácsony: Al Capone-t is adócsalásért ítélték el

A főpolgármester szerint világosan lehet látni ki az a kör, aki korrupcióval vádolható. A választás után azonnal el kell kezdeni az elszámoltatást.

Al Capone-t is adócsalásért ítélték el

-mondta Karácsony.

Dobrev: megnyugtató hallgatni a riválisaimat

Oligarchák vagyonák zárolása, a fideszes mamelukokat el kell tüntetni a hivatalok éléről, a közpénzt az emberekhez kell csatornázni. Ezek lennének Dobrev Klára első intézkedései miniszterelnökként.

A Momentum elvenné a Karmelita kulcsát

Fekete-Győr András elvenné a Karmelita kulcsát és azt odaadná a korrupcióellenes ügyészségnek. Második lépésként eltörölné a homofób törvényt, illetve harmadik lépésként beengednék a Parlamentbe az újságírókat.

Márki-Zay: Szakértői kormány kell

Alkotmányozni kell, de csak szakértői kormány mellett. A médiát, a bíróságokat és az ügyészséget, a gazdaságot is fel kell szabadítani.

Mi lenne az első három lépés, amit megtenne miniszterelnökként?

– szól az első kérdés.

Jakab Péter az első megszólaló: azonnali elszámoltatást ígér, és csatlakozást az Európai Ügyészséghez. „Felső sorcserét kell alkalmazni” – utalt arra hogy a Fidesz által kinevezett állami vezetőket leváltanák, kivéve Polt Péter legfőbb ügyészt, akinek szerinte rögtön

börtönben a helye.

A vita előtti szavazást Karácsony nyerte

Az ATV a Heti Napló című műsorában kérdezte meg nézőit arról, hogy kit tartanak a legalkamasabb jelöltnek. A természetesen nem reprezentatív SMS-szavazás eredménye:

  • Karácsony Gergely 34 százalék (14 124 szavazat),
  • Dobrev Klára 29 százalék (11 928 szavazat),
  • Fekete-Győr András 20 százalék (8297 szavazat),
  • Jakab Péter 10 százalék (4376 szavazat),
  • Márki-Zay Péter 7 százalék (2987 szavazat).
Olvasói sztorik