Belföld

Kísérteties ügynökhalál?

Az egyik kereskedelmi televízió nemrég bemutatta Elbert János beszervezési nyilatkozatát, amelyet a titkosrendőrségnek írt alá 1969 áprilisában. Tettének oka hazafiság – írja az ÉS-ben Parancsmegtagadás című cikkében Ungvári Tamás, Elbert unokatestvére és legjobb barátja.

„Egyetlen kézírásos jelentését találták meg, – meséli tovább történetét Ungvári – amelyik egy baráti társaság vacsorájáról számol be, kik voltak ott, de egyetlen rossz szót senkiről.” Hasonlóképp működött azután is Elbert, a kapcsolati tisztje „boldogtalan jelentéseket fogalmazott”. Sehol semmi konkrétum nem akadt a jelentőnél. „Végül Elbert János irodalomtörténész 1973. március 9-én megtagadja az együttműködést a rettegett állatbiztonsági szolgálattal. Aktájának részleges megsemmisítését azzal indokolták, hogy jelentései értéktelenek voltak.”

A poén, amiért mindezt Ungvári felidézi, azután következik: „A közreműködés megtagadásának tizedik évfordulóján Elbert János elhagyta irodáját, s imádott családját sem értesítve Siófokra sietett. 1983. március 9-én a siófoki móló ötcentis vízébe fulladt.” Elbert János rejtélyes haláláról már sok mindet összeírtak, egyebek között Ungvári is könyvben idézte föl alakját 1990-ben. Most viszont bevallja e könyvéről szólván is: ő nem tudott Elbert beszervezéséről. Szerinte ez a körülmény az irodalomtörténész halálát még kísértetiesebbé teszi.

Viszont felidézi Ungvári: „Holttestét a siófoki hullaházban én azonosítottam. Nem hasonlított önmagára. Boncolási jegyzőkönyvei itt sárgulnak az asztalomon, a többes szám indokolt. Boncolások voltak ezek a javából a megrendelő kívánsága szerint. Azt a szigorúan titkosított iratot is, amely a III/III-as belső elhárítási ügyosztályról került ki Vagyoczky Béla rendőr ezredes aláírásával, hogy én követelem Elbert kihantolását, itt őrzöm az asztalomon.”

Ungvári könyve egyébként arról szólt, hogy Elbert rejtélyes haláláról semmi sem deríthető ki, „mert azok a szakemberek, akik feltehetően végeztek vele, világszinten űzik a nyomok eltüntetését is”. De nem hisz a véletlenekben: „Tíz nappal az apa halálára a fia is vízbe fulladt. Esztendőre rá a felesége levetette magát abból a házból, ahol mi Pest háborújának másnapján vackot vetettünk.”
Most azt vallja Ungvári: az előkerült irat megmenti az emlékét. „Beszervezték, mert árva volt, gyáva volt, hülye volt.” De a beszervezése után négy esztendővel „Firkász”, ez volt a fedőneve, bejelenti, hogy megtagadja az együttműködést. „Hányan tették ezt kisgyerekkel és családdal?”

Elbert halálát illetően itt véget érhetnek a feltételezések.

(A cikk teljes terjedelmében az ÉS-ben olvasható!)


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik