Nagyvilág

Műholdképeken fedeztek fel egy épülő, hatalmas nukleáris rakétaindító-mezőt Kínában

Shen Shi / Imaginechina / AFP
Shen Shi / Imaginechina / AFP

Az Amerikai Tudósok Szövetségének (FAS) jelentése szerint Kína újabb atomrakétasiló-mezőt épít: a helyszínen mintegy 110 atomrakéta-indító helyezhető el, ha elkészül. A terület Hiszincsiang tartományban van, a tudósok műholdképeket elemezve fedezték fel az építkezést a BBC cikke szerint. A silókat nukleáris robbanófejekkel felszerelhető ballisztikus rakéták kilövésére használhatják.

Amerikai védelmi tisztviselők már aggodalmukat fejezték ki Kína nukleáris felszerelése miatt. Az utóbbi két hónapban ez már a második, Kína nyugati részén épülő új silómező, amelyről hírt adtak. Júniusban a Washington poszt számolt be egy Ganszu tartomány egyik sivatagi területén, Jumenben épülő silómezőről, amelyen 120 rakétaindítót helyezhetnek el.

A FAS jelentése szerint az új silómező Jumentől 380 kilométerre, északnyugatra található, a jumeni területnél korábbi fejlettségi fázisban.

Az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága, a Védelmi Minisztérium stratégiai részlege Twitteren adott hangot aggodalmának:

Két hónap alatt ez a második alkalom, hogy a nyilvánosság arról értesült, amit mindvégig hangoztattunk a világ növekvő fenyegetettségéről és az azt övező titokfátyolról.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik