Belföld

Schmitt vagy Pelczné megy a bűvkörből?

Nem kérdés, hogy vasárnap ismét Orbán Viktort választják meg a Fidesz elnökének, izgalmat csak az alelnöki posztokért folyó verseny hoz. Információink szerint Pelczné Gáll Ildikó és Schmitt Pál bizonyul a leggyengébb láncszemnek. A Fidesz lacikonyhával és koncertekkel is készül a tisztújításra.

Orbán Viktor és a Fidesz elnökválasztása biztosan nem okoz nagy izgalmat a hétvégén, az alelnöki verseny azonban még hozhat meglepetéseket. A négy posztra ugyanis öten pályáznak: Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Kósa Lajos, Schmitt Pál és Pelczné Gáll Ildikó.

A FigyelőNet információi szerint utóbbi két politikus valamelyike esik ki a bűvös körből. Schmitt ellen szól ugyanis, hogy európai parlamenti munkái miatt folyton Brüsszelben van, ezért nem tudja aktívan segíteni pártja munkáját. A vidéki fideszesek viszont Pelczné Gáll Ildikót szavaznák ki az alelnökök közül, mint mondják, vezető politikusként egyszerűen nem vált be. Ezt felismerve a miskolci politikusnő az elmúlt hetekben kampányban kezdett: sorra rendezi a sajtótájékoztatókat, s bizonyítva elszántságát még Lovasbernybe is elutazott, hogy a koalíciós tárgyalások küszöbéről a Fidesz se hiányozzon.

Főszerepben Gyurcsány

Deutsch-Für Tamás szerint elsősorban a Gyurcsány-kormány utáni időszakról, a jövő kérdéseiről szól a Fidesz hétvégi tisztújító kongresszusa, amelyet “nyugat-európai típusú széles szövetségi találkozóként” jellemzett keddi sajtótájékoztatóján. A párt kommunikációs igazgatója szerint a tanácskozáson elhangzottak világosan és egyértelműen megmutatják a kormánypártok és a Fidesz politikája közötti különbségeket.

“Felelős politikai erőként a Gyurcsány-kormány utáni időszakról kell tanácskoznunk, hiszen közjogi felelősségünk is ezt diktálja” – tette hozzá. Ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel szemben nem a politikai ellenfeleivel, hanem az ország problémáival kíván foglalkozni.

Orbán Viktor egyébként kongresszusi beszédében szól majd először annak a “készülő írásműnek” a tartalmáról, amelyet könyv formában a május végi ünnepi könyvhétre jelentetnek meg.

Csinnadratta és politika

A kétnapos tisztújító rendezvény szombaton 14 órakor kezdődik a Budapesti Vásárközpont területén, megnyitó beszédet Kövér László, a párt országos választmányának elnöke mond. Ugyancsak ezen a napon vitatják meg, illetve bocsátják ki a Fidesz Jövőnk című vitairatát. A tisztújításra vasárnap kerül sor, ekkor választják újra Orbán Viktort, és szavaznak az alelnökökről is.

A kongresszus vendége lesz Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, Joseph Doul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, Eirik Moen, a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) főtitkára, Josef Jarosek, a szlovén parlament külügyi bizottságának elnöke, valamint Hannes Misethon, az Osztrák Néppárt főtitkára. A kongresszuson ott lesznek a határon túli magyarok szervezetinek képviselői is: Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A hétvégi tanácskozásra a beszédek mellett koncertekkel, politikai börzével, könyvkiállítással, lacikonyhával és gyermek-játszóházzal is készül a Fidesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik