Belföld

Agyonlőtték a Széna téri túszejtőt

Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt a Széna téri OTP-ben túszokat ejtő férfi, akit végül kommandósok lőttek le. Az akció során két túsz is megsérült, egyikük a kezén, a másikat pedig egy, a támadóra leadott, ám a testén áthaladó golyó sebesítette meg.

Szemtanúja volt az eseményeknek? Küldje el nekünk képeit, videóit vagy beszámolóját:

fn@sanomabp.hu




Négy lövés dördült délután fél hatkor a Széna téri OTP fiókban helyszíni tudósítónk jelentése szerint; az MTI nem sokkal ezután azt közölte, hogy a rendőrök agyonlőtték a túszejtőt. A rendőrség képviselője esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 40 év körüli férfivel szemben súlyos bűncselekmény miatt már folyt eljárás.

Az akció részleteiről szólva a BRFK parancsnokhelyettese hangsúlyozta: ötmilliót és szabad eltávozást követelt a túszejtő bankrabló. Dr. Tóth Gábor közölte: nem volt esély a sikeres túsztárgyalásra, az elkövető agresszív volt, a tárgyalások közben többször is a falba lőtt, ezért döntöttek a beavatkozás mellett. A férfit végül a terrorelhárító szolgálat tagjai lőtték le, a helyszínen lévő mentősök nem tudták megmenteni.

Négykor kezdődött a túszdráma

A bankba délután négy óra körül lépett be a rabló, odasétált a biztonsági őrhőz, akit az addig rejtve tartott fegyverrel felszólított arra, hogy adja át pisztolyát. Az őr ezt megtagadta, erre az elkövető a feje mellett elsütötte fegyverét. Ennek hatására az őr odaadta a pisztolyt. Az elkövető erre egy zacskót adott az őrnek, mondván hogy “ebbe szedjétek össze a pénzt!”. Öt alkalmazott hátraszaladt, egy ügyfél pedig telefonon felhívta egyik rokonát, hogy bankrablás van, a hozzátartozó pedig értesítette a rendőrséget 15:29-kor. Három perc múlva az I. kerületi járőrök a helyszínre értek, és rábírták a túszejtőt, hogy engedjen el foglyokat. Sikerrel jártak, így összesen hárman maradtak bent.


A rablás alatt a Függyetlen Hírügynökség munkatársa is a bankban tartózkodott. A túsz beszámolóját itt elolvashatja.



Agyonlőtték a Széna téri túszejtőt 1

Nézze meg képgalériánkat



Tárgyaltak a túszejtővel

A rendőrség eközben a Széna tér oldaláról a 4-es és 6-os villamosokkal lezárta a területet és az ott tartózkodó embereket kiszorította onnan. A tömeget a Retek utca felé terelték, aki tehette, próbálta elhagyni a helyszínt.

Kivonult a Terrorelhárító Szolgálat is, és képzett túsztárgyaló kezdett beszélni az elkövetővel, aki ötmillió forintot és fél órán belüli szabad elvonulást követelt. A túsztárgyaló szerint a férfi beszámíthatalan volt. Időközben a férfi többször a levegőbe lőtt, és a túszok megölésével fenyegetőzött.


Végül akkor rohamozták meg az épületet a rendőrök fél 6-kor, amikor éppen nem irányult senki felé a fegyver csöve. Erre azért számítottak a rendőrök, mert azt remélték, hogy a pénz átadása elvonja a figyelmét a túszokról. Két lövést kapott a férfi, de ezután még meg tudta lőni az őrt. Lantos István, a terrorelhárítók vezetője a FigyelőNetnek elmondta: akkor csaptak le a túszejtőre, amikor a pénzt átadták. A rendőrök hat lövést adtak le a férfira. Az egyik, testén áthatoló lövés megsebesítette az egyik ügyfelet, egy másik lövés, amit még a túszejtő adott le, a biztonsági őr kezét találta el.

OTP-vezérek a helyszínen

Az OTP Bank számára a mostani helyzetben a legfontosabb az ártatlan emberi élet védelme volt, ebben a szellemben működött együtt a bank a rendőri szervekkel a Széna téri fegyveres rablás és túszejtés ügyében – mondták az MTI-nek a banknál pénteken délután.


Az OTP vezetői a legmagasabb szinten folyamatosan működtek együtt a rendőrséggel. A bank biztonsági szakemberei is rendelkezésére álltak a rendőrhatóságoknak. Az alkalmazottak biztonsági oktatásában természetesen ilyen helyzet is szerepel, de erre felkészülni szinte lehetetlen, hiszen a bank történetében ez az első ilyen eset – mondták a banknál az MTI-nek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik