Belföld

Tarlós: Demszky átveri a budapestieket

Követelik Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy ne titkolja el a főváros gazdálkodásával kapcsolatos adatokat, erről számoljon be a nyilvánosságnak és a fővárosi ellenzéknek egyaránt - közölte a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Tarlós István azt mondta: megelégelte, hogy “Demszky Gábor egyszerűen hülyének nézi a budapestieket… ködösít, tényeket elhallgat vagy kozmetikáz, halandzsázik, ígérget, most már egyértelműen átveri Budapest népét”. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője közölte: sem a fővárosiak, sem a fővárosi politikusok nem kapnak tájékoztatást a BKV anyagi helyzetéről, a metróépítés szerződéseiről, a metróépítéssel kapcsolatos uniós álláspontról.

“Demszky Gábor egyszerűen emberileg alkalmatlanná vált ennek a városnak a vezetésére. Kétségtelen, hogy legitim főpolgármestere Budapestnek, kétségtelen, hogy mandátuma 2010-ig tart”, de a fővárosiaknak időben meg kell tudniuk, hogy főpolgármesterük alkalmatlan – fogalmazott. A főváros anyagi helyzete kapcsán Tarlós emlékeztetett Demszky Gábor szavaira, aki – Tarlós szerint – azt mondta: van pénze a városnak készpénzben és kötvényekben, s “csak csendben” tette hozzá, hogy a készpénz túlnyomó része hitelből van. Ez a közlés így – a fideszes frakcióvezető szerint – a közérdekű adatok manipulálása. Hozzátette: a város adósságait sem lehet pontosan tudni, s a város tartalékairól sem ad tájékoztatást a főpolgármester.

Közölte: a BKV átszervezése kapcsán százmillió forintot fordított a városvezetés a közlekedési vállalat átvilágítására. Ám a napokban derült ki, hogy ugyanerre a célra a városvezetés újabb 320 millió forintot kíván költeni. Az ELMŰ és a Fővárosi Gázművek részvényeladásával kapcsolatban Tarlós István azt kérdezte: ha a város jól áll pénzügyileg – mint amit sugall Demszky Gábor – akkor miért kell ezeket a részvényeket eladni? Ha nem akarja eladni a város ezeket a részvényeket, akkor miért kell több tíz millió forintos nagyságrendben privatizációs tanulmánytervezet készíttetni?

A metró beruházásról az ellenzéki politikus elmondta: bizonytalan az EU forrásokhoz járuló magyar forrás, hiszen ez a pénz nem szerepel a konvergenciaprogramban, de bizonytalan az EU támogatás összege is. Hozzátette: az EU az építkezés második üteméről még csak tárgyalni sem akar. Tarlós István szerint a megkötött metrószerződések elfogadhatatlanok, ezek a város számára károsak. Mindezért “Demszky Gábort terheli a felelősség” – fogalmazott. A politikus szerint érthetetlen, hogy Demszky Gábor eddig minden ügyet “megúszott”. Tarlós István szavai szerint “megúszta” – egyebek mellett – a BKV csődjét, a Combinó-ügyet, eddig legalább is “megúszta” a metró-ügyet, de a tömeges iskola bezárásoknak, a kulturális intézmények visszafejlesztésének sem lett következménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik