Belföld

A Fidesz nem foglalkozik a Magyar Gárdával

A Fidesz megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett – válaszolta a párt az SZDSZ kérdésére: meddig vállalhatók a Fidesz számára a Magyar Gárda megalakítása után a Fidesz-Jobbik közös önkormányzati frakciói.

A Fidesz kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése mellett, „természetesen az egyesülési jogukkal élő állampolgároknak és szervezeteiknek tevékenységük során maradéktalanul be kell tartaniuk a törvényeket” – írta közleményében Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivőhelyettese. Ennek biztosítása az erre hivatott állami szervek, nem pedig politikai pártok feladata.

Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke hétfői nyílt levelében fordult Fónagy Jánoshoz, a Fidesz fővárosi elnökéhez, amelyben arra a kérdésre vár választ, hogy a Magyar Gárda megalakítása után vajon meddig vállalhatók a Fidesz és a Jobbik képviselőinek közös önkormányzati frakciói.

Tíz alapítóval jegyezte be a bíróság júniusban a Magyar Gárdát, amelynek célja a „nemzeti önvédelmi keretek” megteremtése – közölte a napokban a szerveződés vezetője. Vona Gábor – aki a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda elnöke is egyben – elmondta: önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg.

Az egyesület elnöke szerint „nagyon sok olyan feladat van, ami nagyobbrészt kormányzati feladat lenne, de kevés lelkesedéssel, vagy alig végzi a kormányzat”. Vona Gábor szerint ilyen feladat a „polgárvédelem, a nemzeti hagyományok ápolása, a hadisírgondozás”, valamint „a magyar fiatalság lelki, szellemi, fizikai felkészítése egy olyan eshetőségre, amikor rendkívüli helyzetben szükség van az emberek mozgósítására”.

A „fizikai felkészítés” kapcsán Vona Gábor kifejtette: lehetőséget akarnak teremteni az „önvédelmi sportok alapos ismeretére”, valamint arra, hogy „magánszemélyként a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését is”. Hozzátette: a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király árpádsávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik