Sport

Felülről vigyázott egykori edzője a Roland Garros új bajnokára

MARTIN BUREAU / AFP
MARTIN BUREAU / AFP
A cseh Barbora Krejcikova nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, megszerezve első Grand Slam-trófeáját, írta az MTI.

A női döntőben két top 30-on kívüli játékos (Pavljucsenkova a 32., Krejcikova a 33. helyen állt) lépett pályára a Philippe Chatrier Stadionban, erre még nem akadt példa a Roland Garros történetében. A döntősök eddig csak párosban találkoztak egymással, mindkét alkalommal a cseh volt a győztes duó tagja.

Kapcsolódó
Ennél jobb salakpályás teniszmeccset nem játszottak még
Djokovic legyőzte Nadalt a Roland Garros elődöntőjében.

Az első szettben Krejcikova elhúzott 4:1-re, remekül mozgatta és fárasztotta riválisát, aki nem tudta kihasználni a nagy ütéseit, és sokszor védekezni kényszerült, így a cseh játékos fél óra alatt megnyerte a nyitószettet.

A folytatásban Pavljucsenkova először hozta a szerváját, pontosabbak lettek a labdái, sorra ütötte a nyerőket, és csakhamar 3:0-ra elhúzott. A Dubajban élő orosznak 5:1-nél adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, majd 5:2-nél ápolást kért a combhajlító izmára. Krejcikova teljesen kiesett a ritmusból, és elvesztette a szerváját, ezzel a 43 perces szettet is.

Az utolsó felvonásban is maradt a hullámzó játék, 1:1 után két brék következett, egymás után jöttek a fantasztikus nyerők és érthetetlen hibák, nőttön-nőtt a feszültség a pályán. Krejcikova fogadóként 5:3-nál még elpuskázott két meccslabdát, de végül kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 58 percig tartott.

Barbora Krejcikova, Csehország első Garros-bajnoka (Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Csehország első Garros-bajnoka karrierje második trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé – amelyet a legendás Martina Navratilova adott át neki – 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott.

Krejcikova meghatottan köszönetet mondott a szurkolóknak, majd megemlékezett korábbi edzőjéről, a 2017-ben elhunyt wimbledoni bajnok Jana Novotnáról.

Nem tudom elhinni, hogy valóban egy ilyen tornán győztem. Amikor Jana elment, utolsó szavai azok voltak, hogy nyerjek egy Grand Slamet. Sikerült, mert felülről vigyáz rám

mondta.

A brnói teniszező a Roland Garros vasárnapi páros döntőjében is érdekelt lesz honfitársa, Katerina Siniakova oldalán, legutóbb a francia Mary Pierce-nek sikerült a párizsi duplázás 2000-ben.

Roland Garros, női egyes, döntő

Barbora Krejcikova (cseh) – Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 31.) 6:1, 2:6, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik