Belföld

Márki-Zay Péter retteg Orbán Viktor újrázásától

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Szerinte katasztrófa lesz, ha az ellenzék nem szedi össze magát. Szakértői kormányt szeretne.

Márki-Zay Péter a Népszavának adott interjúban azt elárulja, több vitája is van az ellenzéki pártokkal, de azt nem, kikre gondolt, amikor arról beszélt, több ellenzéki polgármestert megvett a Fidesz. Nem fogadna magára az előválasztáson, de Hódmezővásárhely polgármestere is úgy lett, hogy nulla százalék esélyt adott magának.

Márki-Zay Péter szerint most jobbak az esélyei a miniszterelnök-jelöltségre. Egyéniben is azért indul 2022-ben, mert országosan Orbán Viktor, helyben pedig Lázár János legesélyesebb kihívójának saját magát tartja.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom kudarcait, sikereit elemezve felemásnak tartja, hogy több egyéni körzetben az ellenzéki pártok  „próbálnak kisiklani az előválasztás alól”, demokratikus küzdelem helyett előre lezsírozzák az eredményt. Nagy kockázatnak tartja Szombathelyen a DK-s Czeglédy Csaba indítását, a Jobbik-DK összefogását a „füstös szobák” világához sorolja.

Fenntartja, amit 2018-ban mondott, hogy akár forradalom is lehet, békés, de radikális változást szeretne.

Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki. Abban az értelemben, ahogy például Belgrádban volt. Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára. (…) Nem a fideszesekkel van bajunk, hanem a bűnözőkkel.

Szakértői kormányt szeretne

Szerinte olyan szakértői kormányra lenne szükség, amely a pártok konszenzussal elfogadott programját hajtja végre, visszavezeti az országot Európába.

A felvetésre, hogy egy szakértői kormány ritkán népszerű, a NER visszatérésével fenyeget, azt mondja, ez azért nem lehetséges, mert

a Fidesz legfelső vezetésének a fele börtönben lesz. (…) Amennyiben a Fideszt megtisztítjuk a bűnözőktől, a magyar társadalomnak nincs többé oka félni ettől a párttól.

Retteg attól, hogy a Fidesz győz, és Orbán Viktor miniszterelnök marad.

Szerinte az ellenzéknek össze kell szednie magát, egyébként katasztrófa lesz. Nem érti, miért nem állt még mindig fel az ellenzéki MTI. Szégyennek tartja, hogy még az  ellenzéki szavazók 20 százaléka is úgy véli, a kormány jól kezelte a koronavírus-járványt.

A világon a legrosszabbul kezelte a pandémiát Orbán Viktor.

Ezt olyan ténynek tartja, amit el is kellene juttatni a választókhoz, ahogy azt is, hogy

Európa szégyenei vagyunk, elárultuk a keresztény nyugatot. Ezt tűrjük?

Kapcsolódó
Lengyel sajtó: Ferenc pápa nem azért nem találkozik Orbánnal Budapesten, mert kevés az ideje
Állítólag Semjén Zsolt és Erdő Péter is a Vatikánba utazott egy hete, hogy meggyőzzék a pápát.

Azt mondja, nem igaz, hogy az ellenzéknek nincs annyi pénze, hogy legalább olyan hatékonyan eljuttassa az igazságot az embereknek, mint a Fidesz a hazugságot.

Kapcsolódó
Nézőpont Intézet: kétharmados elégedettség a járványkezeléssel
Hasonlóan magas értéket a Nézőpont Intézet tavaly szeptember végén mért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik