Belföld

Love storyval kampányolnak a politikusok?

Új kampánystratégia kezd megszilárdulni Magyarországon: a politikusok nyíltan beszélnek magánéletükről, érzelmeikről. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint ez a jelenség erősödni fog, hiszen nagyon személyközpontú a politikánk. A bulvárlapok azonban nem feltétlenül készségesen adnak teret ennek.

Nincs általános külföldi példa

Az adott ország politikai kultúrájától függ, mennyire foglalkoznak a politikusok, állami vezetők magánéletével. A legszélsőségesebb példát talán az Egyesült Államok jelenti, ahol a nagy botrányokon túl is fotósok és újságírók követik az elnök és családja életét, és nem ritka, hogy a legfelsőbb állami vezetők nyilatkoznak show-műsorokban. Emlékezetes volt ezen belül is Clinton elnök afférja Monica Lewinskyval, vagy George W. Bush elnök lányainak mulatozása és italozása. Hilary Clinton valószínűleg sosem válhatott volna – nem is esélytelen – elnökjelöltté, ha korábban férje oldalán nem mutatkozik be, és nem válik ismertté és népszerűvé. Nyugat-Európában nincs ennyire reflektorfényben a politikusok magánélete, igaz Nagy-Britannia egy emberként drukkolt Tony Blair legkisebb gyermekének születésekor, vagy az egyébként e tekintetben diszkrét Franciaország “magára ismert”, amikor kiderült, az országukat 14 évig irányító egykori elnökük, Francois Mitterrand két évtizedig titkolta házasságon kívül született lánya, Mazarine létezését. A politikus szimpátia-indexe meglepően ezt követően nőtt. Érdekesség, hogy az egyébként bulvár-nagyfogyasztó Olaszországban a politikusok magánélete csak kevés teret kap. Bár a jelenlegi miniszterelnök, Romano Prodi egy tévényilatkozatban kérdésre válaszolva hangsúlyozta: házassága kiegyensúlyozott, feleségére társként számíthat, de ennél tovább nem ment. Silvio Berlusconi egykori kormányfő pedig csak a gyermekeiről hajlandó beszélni, ha a magánélete kerül szóba, egyáltalán nem szerepel a nyilvánosság előtt a nála jóval fiatalabb egykori sorozatszínésznő feleségével.

Az elmúlt hetekben csak kapkodtuk a fejünket: először Rogán Antal mutatta be ország-világ előtt szíve választottját, majd Kóka János pirult el egy show-műsorban, amikor új szerelméről faggatták. Szakértők szerint a politikai PR nem is olyan új elemét érhetjük tetten, amikor a politikus mint magánember jelenik meg az eddig semleges terepnek számító magazinokban.

Magyarországon először 1999 augusztusában került politikus magánélete bulvárlap címoldalára: a Story magazin megszerezte Orbán Viktor és családja horvátországi nyaralásán készült képeket. Debreczeni József Orbán Viktorról készült könyvében később meg is feddte Ómolnár Miklóst, a magazin főszerkesztőjét, azt vizionálva, hogy ezt követően Magyarországon is általánossá fog válni az amerikai stílusú paparazzi-újságírás, amely befurakszik a politikusok magánéletébe. Ez egyelőre azonban nem igazolódott be, talán egy esetet kivéve: szinte valamennyi bulvárlap címlapon hozta – az egyébként nős – Kovács László megcsalt szeretőjének történetét.

Botrányok és lovestoryk

Botrányt Deutsch Tamás is produkált, amikor kiderült, megcsalta feleségét, barátnőjét gyermekkel ajándékozva meg, majd a válás után egy évvel egy harmadik nőt vett feleségül. Nem ennyire intim téma volt, ám annál nagyobb vihart kavart Demszky Gábor horvátországi nyaralójának sztorija. Utóbbi komoly, statisztikailag mérhető népszerűségvesztést eredményezett a 2006-ban végül mégis újraválasztott főpolgármesternek. Nagy bukás volt viszont egy napilap próbálkozása, amely Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét igyekezett hírbe hozni örömlányokkal. A politikus ezt nem hagyta annyiban, és az évekig húzódó bírósági eljárás végén a lap kiadójának súlyos pénzeket kellett fizetnie a polgármesternek.

Annak idején élen járt a bulvárlapokban való szereplésben Torgyán József is, aki több alkalommal is megmutatta családi fészkét a nyilvánosságnak. Sőt, nemrég ismét feleségül vette nejét, a képeket egy magazin is közölte. Egy neve elhallgatását kérő bulvárszakértő szerint ez a cikk tipikusan nyugati példát követett: a politikus hiúságát kihasználva lejáratják őt, úgy, hogy az alany észre sem veszi.

A politikusok keresik a bulvárlapokat

A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint a politikusok egyre inkább kezdenek rájönni arra, hogy a semleges területnek számító magazinokon keresztül olyan szavazótömeget tudnak elérni, akiket máshogy egyébként nem. Így a politikusok és stábjaik nem kis munkát ölnek abba, hogy helyet kapjanak a szavazatmaximalizálás elérésének új csatornáiba: a bulvárlapok és beszélgetős műsorok interjúalanyai közé.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása után például – azon túl, hogy blogjában rendszeresen beszámol a családi eseményekről – egy kereskedelmi csatorna beszélgetős műsorában mesélt feleségéről, családjáról, betegségéről. Gazdasági minisztere, Kóka János csak mostanra szedte össze a bátorságát, hogy szintén ugyanebben a műsorban elmondja: szerelmes. Nem ő az egyedüli lovag azonban a parlamentben: egy hetilap nem sokkal korábban tette közzé az V. kerület fideszes polgármesterének, Rogán Antalnak a szerelmi történetét, eljegyzési fotókkal tarkítva.

Egy bennfentes informátorunk szerint azonban nem mindenki kedveli ezt a fajta PR-t: Orbán Viktor kifejezetten berzenkedik ettől. Állítólag csak hosszas unszolásra egyezett bele, hogy a legolvasottabb bulvárnapilapban szerepeljen a családjával.

A politikával a politikusnak is perszonalizálódnia kell

A magyar politika erősen perszonalizált, így a sztárkultusz nem meglepő jelenség. Az emberek több személyes információra kíváncsiak. „A politikusok számára egyfajta kényszer a megnyílás, hogy ezáltal minél több ember lojalitását megnyerjék. Jó példa erre Deutsch-Für Tamás névfelvétele, amely kétségtelenül bátor tett volt, igaz, nem ő hozta nyilvánosságra, hanem kiteregették” – mondta Babarczy Eszter a FigyelőNetnek. Az újmédia-kutató hozzátette: valószínűleg a fiatalabbak, elváltak vagy még család nélküliek lesznek hajlandóak inkább kitárulkozni, azaz akik a párválasztási szakaszban vannak, a „beérkezett” politikusok nehezebben. Igaz, Tarlós István is nemrég nyilatkozta, hogy 35 éve él együtt boldog házasságban feleségével. „A politikusok magánéletének bemutatása egyre inkább tendencia lesz. Bár a nyugati kultúrák is eltérőek, ezt a vonalat követni fogjuk, egész egyszerűen azért, mert perszonalizálódik a politika. Nem ügyekről, hanem személyekről szavazunk. Ebben a helyzetben érdekes, hogy a politikában képviselt érdekeket mennyiben képviseli valaki a magánéletében is. A sztároknak általában könnyen megbocsátunk például egy félrelépést, de ha egy politikus markánsan képvisel valamit, a magánéletében viszont ezzel ellentétesen cselekszik, az könnyen visszaüthet” – véli Babarczy Eszter.

A magazinok távolságtartóak

Informátoraink szerint azonban a bulvármagazinok nem feltétlenül örülnek a politikusok megkereséseinek. Ők ugyanis olvasómaximalizálásra törekednek, viszont a választási eredményekből kitűnik: az emberek felét taszítja a politika és a politikusok. Ráadásul ha nagyon PR-szagú egy riport például egy miniszterről, az ellenérzést válthat ki a politika iránt ugyan érdeklődő, ám a másik oldalhoz húzó olvasókban. A lapok ezért az érdekesség alapján döntenek: Rogán Antal autóvezetési szokásai önmagukban még nem ütik meg a mércét, az viszont már igen, ha barátnőjével csókolózik a műjégpályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik