Belföld

Egységes lesz a tandíj

Várhatóan nem térnek el a minisztérium által javasolt tandíj mértékétől az egyetemek és a főiskolák, tehát mindenhol 105 illetve 150 ezer forintot kell fizetni majd a hallgatóknak. Februárban indul az utolsó ingyenes felsőoktatási képzés.

A jövő héten kiderül: az egyes felsőoktatási intézmények mennyi fejlesztési részhozzájárulást kérnek majd a hallgatóiktól – írja a Népszabadság. Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási szakállamtitkára ugyanis arra kérte az egyetemeket és a főiskolákat: január 15-ig jelezzék a minisztériumnak az összeg nagyságát, amelyet közzétesznek majd a felvételi tájékoztató várhatóan a jövő héten megjelenő kiegészítésében.

A jogszabályok szerint alapképzésben évi 105 ezer, mesterképzésben pedig évi 150 ezer forintot kell majd fizetniük 2008-tól az idén szeptemberben beiratkozó hallgatóknak, ettől azonban plusz-mínusz 50 százalékkal el lehet térni. Nagy valószínűséggel azonban az intézmények az első évben még nem fognak eltérni az általánosan meghatározott összegtől. Ilyen tartalmú ajánlást adott ki nemrégiben a Magyar Rektori Konferencia, és az eddig a tárcához beérkezett válaszok is ezt jelzik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden hallgató ennyit is fizet majd. Tandíjat csak a második évtől kell fizetni: ekkorra már ismert lesz a hallgatók tanulmányi teljesítménye. A legjobb 15 százalék mentesülhet a fizetési kötelezettség alól.

Alapképzésre február 15-ig, mesterképzésre pedig március 15-ig kell beadni a jelentkezési lapokat.

Nem érinti a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése azokat a hallgatókat, akik az idén februárban induló képzésekre nyernek felvételt. Ezekre az úgynevezett keresztféléves képzésekre január 15-ig lehet jelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik