Belföld

Megint jön a metrópótlás

A 2-es metró három éve tartó rekonstrukciós munkái miatt idén is sokszor metrópótló buszok járnak majd. De legalább nem lesznek ingavonatok.

A 2007. évi munkák első üteme január 15-től március 4-ig tart. A héthetes időszak alatt a kivitelezés elsősorban éjszakai munkavégzéssel az alagutakban zajlik – tájékoztatta lapunkat a közlekedési társaság.

A pályafelújítás keretében a Deák téri állomás körzetében folytatódik a vágányok átépítése. Ennek során 552 méter sínt cserélnek ki. Tovább folyik a váltók átalakítása, szabályozása, valamint az áramvezető sínek cseréje. Ezen kívül a Stadionok állomás környezetében megkezdődik a nyári felújítási munkák előkészítése is.

Az alagút-szigetelési és vízelvezetési munkák keretében megépül az Astoria és a Kossuth tér állomások közötti mélyszivárgó rendszer, amely az alagútba bekerülő talajvíz összegyűjtésére és elvezetésére szolgál. Emellett a vízelvezető rendszer is továbbépítésre kerül az Astoria és a Déli pályaudvar között. Ez utóbbi szakaszon elvégzik az alagút-szigetelés hátralévő javítási munkáit is. (Mindezen feladatokat a tavaly őszi időszakban – az együttesen jelentkező egyéb munkákkal közösen – már nem lehetett elvégezni, ezért kerül sor rá ebben az ütemben.)

Metrómentes napok


A 2007. évi rekonstrukciós munkák első üteme január 15-én kezdődik. Hasonlóan a tavaly őszi munkákhoz, a kivitelezés hétköznap esténként, valamint hétvégén egész nap szükségessé teszi a metróforgalom leállítását és helyette metrópótló autóbuszok közlekedését.

A héthetes időszak alatt az első hét forgalomkorlátozása a legjelentősebb. Ez azt jelenti, hogy január 15-től 19-ig (hétfőtől péntekig) minden este fél nyolctól a 2-es metró teljes vonalán a szerelvények helyett autóbuszok járnak. Majd az első hétvégén, azaz január 20-án és 21-én (szombaton és vasárnap) egész nap metrópótló autóbuszok közlekednek.

Ezt követően hat hétvégén – péntek estétől szombaton és vasárnap egész nap – folynak olyan munkák, amelyek közvetlen forgalomkorlátozással járnak. A munkák többségét ugyanis az éjszakai üzemszünetben végzik a kivitelezők, de hétvégenként péntek este fél nyolctól vasárnap üzemzárásig a munkák miatt metrópótló buszok járnak majd.


Kétféle metrópótló, vidéki utasok kedvéért

A metróforgalom leállítása idején, a tavalyi évhez hasonlóan kétfajta metrópótlóval lehet utazni. (Ez a rend már jóval egyszerűbb, mint a tavaly nyári, de azért nem árt odafigyelni, valószínűleg az idén is sok nagybajuszú bácsika és batyus asszony fog bolyongani a Déli Pálaudvar környékén. Akit érdekel, itt elolvashatja a tesztünket. )

Az M2 jelzésű metrópótló autóbusz az Örs vezér tere és a Moszkva tér között az Erzsébet hídon keresztül közlekedik az Astoria, a Ferenciek tere és a Déli pályaudvar érintésével.
Az M2B jelű metrópótlóval az Örs vezér terétől a Margit hídon át, a Deák Ferenc tér, a Kossuth tér, a Margit híd budai hídfő és a Batthyány tér érintésével érhető el a Moszkva tér.

Az Örs vezér tere és a Blaha Lujza tér között a kétfajta metrópótló útvonala azonos. A tavalyi metrópótlási rendszertől eltérően – mivel a mostani kivitelezési munkák nem teszik lehetővé – idén hétvégén nem közlekednek metró-ingavonatok, de szerkesztőségünk tapasztalata szerint ez az utazási forma nem volt különösebben népszerű az utasok körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik