Belföld koronavírus

Csernus Imre: Megy a jajveszékelés, a kifogások keresése ahelyett, hogy élnénk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Sokan annyira megrémültek, hogy háttérbe szorították a teendőiket, bezárkóztak, és nem mernek kimoccanni, csak az oltást várják, mert az emberek jelentős része öntudatlanul él, és görcsösen ragaszkodik a racionális biztonság megteremtéséhez, erről beszélt az Indexnek adott interjújában Csernus Imre.

A pszichiáter nagyon fontosnak nevezte a tudatos hozzáállást.

Ha nem vagyok lázas, nem vagyok beteg, akkor miért ijedjek meg? Mitől féljek? Ez az alapja mindennek. Az első hullám idején azt mondtam a feleségemnek, ha elkapjuk, akkor csak egy megoldás lehet: meggyógyulunk. Az öntudatlan pesszimistán áll az élethez, a tudatos pedig optimistán. Egyébként is jellemző, hogy sokan mindig a problémát keresik, nem pedig a kiutat. Megy a jajveszékelés, a kifogások keresése ahelyett, hogy cselekednénk, élnénk

– mondta a pszichiáter.

Arról is beszélt, az emberek ahelyett, hogy már a bezártság alatt elkezdtek volna foglalkozni a különböző konfliktusaik oki megoldásával, tünetileg próbáltak kompenzálni. Például amikor májustól enyhültek a korlátozások, úgy igyekeztek ellensúlyozni, hogy ezerrel elkezdtek fogyasztani, hogy csillapítsák a kiéhezettségüket.

Ez történt Lengyelországban is, amikor a nyitás után mindenki merevrészeg volt. Ám ez csak a probléma tüneti kezelése, az emberek nagy része ettől függetlenül cipelte tovább a feszültséget, majd jöttek az újabb korlátozások

– fogalmazott.

Szerinte soha nem tér vissza minden az eredeti kerékvágásba.

Azok, akik ezt nem oldják meg, állandóan cipelik magukkal az ettől az állapottól való rettegésüket. Azt gondolják, hogy például az oltás száz százalékban megvédi őket. Csakhogy ez nem igaz. Valóban csökkentheti a veszélyt, de az emberek nem veszik figyelembe, milyen fontos a test és a lélek egyensúlya, egészsége. Az oltást nevezhetjük leendő fizikális egészségnek, de ez csak potenciális, ami nagy százalékban bekövetkezhet. Az emberek azonban a fizikális eszközökön kívül nem csiszolják, fejlesztik a belső értékeiket.

Példaként említette, hogy Bhutánban most jelentették az első koronavírusos halálesetet.

Ennek az az oka, hogy ott nemcsak a fizikális, racionális értékeket tartják szem előtt, hanem az egymásra figyelést és a másik őszinte segítését is, a mindenkori óvintézkedések mellett természetesen. Magyarországon ez sajnos nem megvalósítható

– értékelt.

Koronavírus - Még több hír a témában

Csernus Imre azt mondta, nem megoldás, ha elfojtjuk a problémákat, mert azok attól még megmaradnak. kezelni kell őket. A rákos megbetegedések száma sem azért fokozódik, mert a szűréseket szüneteltették egy ideig, nem lehetett elmenni különböző vizsgálatokra. Hanem azért, mert a belső konfliktusok nincsenek okilag kezelve.

Ezért az egészségügy a járvány után még inkább le lesz terhelve a különböző betegségekkel.

Csernus Imre még december elején adott interjút a 24.hu-nak, ezt itt tudja elolvasni:

Kapcsolódó
Csernus Imre: Aki nem kapta el a vírust, az mi a fenétől fél?
Mi, magyarok, összecsináltuk magunkat a járványtól, mégsem ijedtünk meg eléggé – állítja Dr. Csernus Imre. Interjúnkban a pszichiáter többek között pandémiáról, tükörtesztről, habzsi-dőzsiről, bunkóságról beszél, de elárulja azt is, felkészült-e a halálra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik