Belföld

Orbán: nem az MSZP az ellenfél

A Fidesz elnöke szerint az új többségnek eszmére van szüksége. Orbán Viktor a Heti Válasznak adott interjújában kifejtette, ki kéne zárni a kampányokból a fizetett reklámokat és óriásplakátokat. Pártja elfogadja, hogy az elnök nem egyeztet a pártokkal, így viszont véleményüket csak a nyilvánosság előtt tudják kifejteni.

A pártoknak meg kellene állapodniuk, hogy a törvény erejével kizárjuk a kampányból a fizetett reklámokat, ideértve a rádiót, a televíziót és az óriásplakátokat is – mondta Orbán Viktor a Heti Válasznak. A Fidesz elnöke szerint ezzel olcsóbbá válna a politika. Mint fogalmazott: „ha Franciaország eldöcög takarékos, szigorú korlátok közé szorított, a politika lényegét menteni akaró kampányokkal, mi is vállalhatnánk”. Véleménye szerint ehhez a lélektani pillanat is adott: 2006-ban az emberek megtapasztalták, hogy Magyarországon a politikai reklámok nem a tisztánlátást segítik, hanem a hazugság eszközeivé váltak.

A Jövőnk vitairattal kapcsolatban Orbán hangsúlyozta: a létező magyar valósággal szemben két alapvető bírálatot támasztanak. „Egyrészt a piac mindenhatóságának apostolai az emberi élet olyan területeire is be akarják vezetni a haszonelvű működést, ahol nincs helye – erről szól az én könyvem. Ahol pedig szükség lenne valós versenyre, vagyis a gazdaságban, ott ugyanezek az apostolok a piacellenes monopóliumok fenntartására, felépítésére törekednek – utóbbi jelenséget tárgyalja a vitairat” – magyarázta a pártelnök.

Az új többség az MSZP-vel szemben

Az MSZP támogatottságáról Orbán azt mondta, számos, egymásnak ellentmondó felmérés lát napvilágot, ám a legmértéktartóbb becslések is azt mutatják, hogy 2006 tavaszához képest ma legalább félmillióval többen fordulnak a Fidesz felé bizalommal. „Ez az új többség. Várják, hogy a Fidesz valamit nyújtson nekik – lehetőleg többet, mint egy programot. Programokkal tele van a padlás. Az új többségnek eszmére van szüksége. Ez a kölcsönös felelősségvállalás, az erős Magyarország eszméje – ami nem más, mint a XX. század szociális piacgazdaságának magyar, a globális gazdaság XXI. századi körülményei között is alkalmazható változata” – véli Orbán Viktor.

Hozzátette: nem az MSZP az ellenfelük, hanem azok az okok, amelyek végletesen legyengítik Magyarországot. „Az MSZP-vel azért kerültünk szembe, mert a kormányzásra való alkalmatlanságuk ma Magyarország gyengeségének egyik meghatározó oka” – fogalmazott a pártelnök. Orbán Viktor szerint a szocialisták öt éve felmérték: ha a polgári kormány folytatja a sikeres kormányzást, sőt beviszi az országot az EU-ba és az euróövezetbe, az MSZP vezető nemzedéke végleg búcsút inthet a kormányzati tevékenységnek. „Ezután bezuhantak egy egyre gyorsuló spirálba. Semmi sem volt drága: választási csalások, közalkalmazottibéremelés-ígéret és nyugdíjcsekkosztás a kampányban” – fogalmazott Orbán. Úgy véli, már a baloldal jövője a tét: megtalálja-e önmagát a neoliberális kaland után.

Bizakodó jobboldal

Orbán szerint a jobboldali szavazók bíznak a Fidesz győzelmében. „Egyetlen elbizonytalanító tényező létezik: ha 2006-ban be lehetett csapni az ország felét, miért ne lehetne megtenni újra” – mondta a pártelnök a Heti Válasznak. Hozzátette: a népszavazás visszaadja az embereknek azt a lehetőséget, hogy a valós helyzet tudatában értelmes vitát folytathassanak, és véleményt mondhassanak a saját és az ország jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről. „A Fidesznek most az a célja, hogy minél hamarabb – és egyszerre – lehessen megtartani a népszavazást az általa kezdeményezett kérdésekben. Ennek érdekében ősszel megkezdjük összegyűjteni az aláírásokat” – mondta Orbán Viktor.

Majtényi László ombudmanjelöltségével kapcsolatban a Fidesz vezetője hangsúlyozta: a Fidesz zokszó nélkül elfogadta, hogy az államfő az Országgyűlés biztosainak jelölése esetében sem egyeztet a pártokkal. „Ám ha nincs konzultáció, a nem elfogadható javaslatokat csak a nyilvánosság előtt tudjuk elutasítani” – fogalmazott Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik