Kultúra

Elköltöztetik Budapestről a Mozgókép Szemlét

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI

Nem Budapesten, hanem Veszprémben rendezik meg legközelebb a Magyar Mozgókép Fesztivált (korábbi nevén Magyar Mozgókép Szemlét), ahol tavaly a Veszprém-Balaton Filmpikniket is rendezték. Erről Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt az Origónak adott interjújában. A Mozgókép Szemlét, illetve elődeit, a Magyar Filmszemlét, később a Magyar Filmdíj-gálát hagyományosan februárban rendezték. Idén ez a járványhelyzet miatt érthető okokból elmarad, arról viszont nincs szó az interjúban, a jelenleg júniusra tervezett rendezvény csak idén kerül-e át Veszprémbe, vagy mostantól huzamosabb ideig ott rendezik meg.

Káel úgy fogalmazott, Magyarország „új kreatív régiójának a megszületését” akarják elősegíteni a nyári Mozgókép Fesztivállal és annak kísérő programjaival, és kapcsolódni fognak az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz is.

A Magyar Filmdíj, majd a Magyar Mozgókép Szemle a Filmalap megalakulása után vette át a Magyar Filmszemle helyét, amely hagyományosan a magyar filmszakma legfontosabb éves rendezvénye volt. A Filmszemle, akkor még Magyar Játékfilmszemle néven, 1983-ban költözött Pécsről Budapestre, a mostani veszprémi költözéssel tehát 38 év után először fordul elő, hogy nem a fővárosban tartják az eseményt, illetve annak utódrendezvényét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik