Belföld

Fenyő-ügy: megvan a gyanúsított DNS-mintája

Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak az albán férfinak a DNS-mintáját, akit Fenyő János meggyilkolásával gyanúsítanak. Egy hónapon belül kiderül, hogy 9 éve valóban ő lőtte le a médiamogult.

A csütörtöki szerb-magyar határtalálkozón átadták a hatóságok annak a férfinek a DNS-mintáját, akit Fenyő János meggyilkolásával vádolnak. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi osztályvezetője elmondta: a DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye.

Mint mondta, jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság nyomozása során elkövetőként képbe került férfi mintáját összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal. A gyanúsított ugyanis jelenleg egy szerb börtönben ül.

Hosszú még az út

Alberti Bálintné arra a kérdésre válaszolva, hogy mi történik akkor, ha a DNS-minta egyezik a bűncselekmény helyszínén rögzítettekkel, hangsúlyozta: meg kell állapítani, hogy valóban ezt az embert keresték-e, ugyanarról a személyről van-e szó, akiről a nyomozóknak már több információ is a rendelkezésükre áll. Ezt követően tisztázni kell, hogyan tudják a magyar hatóságok kihallgatni, illetve meggyanúsítani a férfit, ugyanis problémát jelenthet, hogy a szerb hatóságok hazájuk állampolgárát nem kötelesek kiadni.

Kilenc éve nyomoznak

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtték le, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját az elkövetés helyszínétől 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a gyilkosság után majdnem napra pontosan négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították a nyomozás határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. Az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. A.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán nemzetiségű férfi nyomára, tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik