Belföld

A Fidesz és a nyelvész kérdései az Ab elé kerülnek

Péntekig kilenc kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab) az Országos Választási Bizottság határozatai ellen, amelyekben a testület hitelesítette a Fidesz-KDNP és Kálmán László nyelvész népszavazási kezdeményezéseit.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: a kilenc kifogás között olyan is van, amely mind a hat kérdést, vagyis a Fidesz-KDNP három és Kálmán László három népszavazási kezdeményezését hitelesítő határozatokat is megtámadta.

A sajtófőnök kitért arra, hogy mindegyik határozatot többen is megtámadták. A hat népszavazási kezdeményezés az Alkotmánybíróság ítélkezési szünetét követően, augusztus végén kerül várhatóan a testület elé.

Az Országos Választási Bizottság múlt héten szerdán hitelesítette a Fidesz-KDNP, valamint Kálmán László nyelvész három-három népszavazási kezdeményezéseit tartalmazó aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait. A Fidesz-KDNP és Kálmán László megegyező témájú, de ellentétes tartalmú kérdéseket nyújtott be az egészségügy privatizációjával és a termőföld elővásárlási jogával kapcsolatban, illetve arról, hogy gyógyszereket csak patikában vagy egyes gyógyszereket azon kívül is lehessen árulni.

A sajtófőnök emlékeztetett: a Fidesz-KDNP másik három népszavazási kezdeményezése ügyében hozott OVB-határozat is az Ab döntésére vár. A kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról szóló három népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek mintapéldányait június 25-én hitelesítette az OVB. Ezeket a határozatokat a határidő lejártáig mintegy harminc kifogásban támadták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik