Belföld

82 kórház kapott segítséget

82 kórház részesült három hónapos kiegészítő teljesítmény- volumenkorlátban, a kedvezménnyel leginkább a súlyponti intézményeket támogatja az Egészségügyi Minisztérium - írja a Hírszerző.

82 kórház júliusra, augusztusra és szeptemberre összesen hatmilliárd forint kiegészítő teljesítmény-volumenkorlátot (tvk) kapott az Egészségügyi Minisztériumtól. A tvk azt határozza meg, hogy egy kórházi osztályon, adott idő alatt mennyi beteget láthatnak el az állam által biztosított százszázalékos költségfinanszírozással. Az e fölött érkező betegek ellátását azonban már csak lépcsőzetesen csökkentett kvótával finanszírozza az egészségbiztosító.

Mint a Hírszerző megtudta, a határozat szerint 19 fővárosi intézmény kapott átmeneti segítséget, köztük a Heim Pál Gyermekkórház, a Szent László Kórház, illetve a Károlyi Sándor Kórház. De több kisebb vidéki intézmény is részesült a kiegészítő súlyszámból: a ceglédi Toldy Ferenc Kórház például 79-cel, a csornai Margit Kórház pedig 20-szal több tvk súlyszámmal gazdálkodhat a következő három hónapban. Ez azt jelenti, hogy a kiemelt kórházaknak osztották a legtöbb kiegészítő tvk-t.

A súlyponti intézmények hónapok óta panaszkodtak, hogy nem tudnak kijönni az előirányzottakból, a hierarchia csúcsán lévő intézmények ugyanis nem küldhetik tovább a betegeket. Így a Pécsi Tudományegyetem 2193, a Petz Aladár Kórház 1096, a szolnoki Hetényi Géza Kórház 942 többlet tvk-t kapott a következő három hónapra.

Az intézmények ugyanakkor attól tartanak, nem tudják majd kihasználni a lehetőséget, a nyári időszakban ugyanis hagyományosan kevesebb műtét van a szabadságolások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik