Belföld

Fidesz: drasztikusan drágulnak az élelmiszerek

A Fidesz szerint rövidesen 15-40 százalék közötti élelmiszer-áremeléssel kell számolni, amit először a sütőipari, majd pedig a húsipari termékeknél tapasztal a lakosság. A párt szerint ehhez jön még az újabb Gyurcsány-csomag.

Font Sándor fideszes képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a mezőgazdaságot ért negatív hatások eredményeképpen 15-40 százalékos élelmiszer- áremelés várható a következő időszakban. Ez néhány héten belül a sütőipari termékek árának emelésével kezdődik, majd a húsipari termékek árának hasonló mértékű növekedésével folytatódik.

A Fidesz az agrárágazat életképességének megtartása érdekében felszólítja a kormányt, zárolja az 1,8 millió tonna intervenciós gabonatartalékot, adja vissza az agrárágazatnak a korábban elvont 25 milliárd forintot, és még nagyobb összeget tervezzen az öntözési rendszerek fejlesztésére – közölte Font Sándor.

Apolitikus közölte: a Pénzügyminisztérium tervezési köriratából megállapítható, hogy egy “Gyurcsány-csomag elé néz az oroszág jövőre”.


FVM: lesz drágulás


Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára Font Sándor megállapításaira reagálva nem cáfolta a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk hatására várható élelmiszer-áremelkedés tényét.


Az MTI kérdésére kifejtette: az állattenyésztők vannak a legnagyobb bajban, ezért az agrárkormányzat minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a bajba került gazdálkodóknak segítsen. Gőgös Zoltán példaként említette: az országban lévő intervenciós gabonakészlet kapcsán javasolták az unió illetékeseinek, hogy azt csak állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodóknak lehessen értékesíteni. A héten erről a témáról várhatóan újabb tárgyalások lesznek Brüsszelben.


Gőgös Zoltán úgy vélte: a növénytermesztőket az állattenyésztőknél kisebb kár fenyegeti a szélsőséges időjárás okozta gondok miatt. Az előbbieket ugyanis a magasabb gabonaárak részben kompenzálhatják elszenvedett veszteségeikért. A növénytermesztőktől ugyanakkor szolidaritást vár el az államtitkár, azt, hogy lehetőleg ne a kereskedőknek, hanem közvetlenül a végfelhasználóknak, azaz az állattenyésztőknek adják el árujukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik