Belföld

Áder lehet a népszavazások felelőse

A Fideszben többen is úgy vélik, a népszavazási kérdésekben simán átléphetik a szükséges kétmilliós eredményességi határt – írja a Hírszerző. A kampány felelőse Áder János lehet.

„Jobb lett volna, ha a ‘vizitdíj’ is átmegy a választási bizottságon és az Alkotmánybíróságon, ami biztos bukást jelentett volna a kormánynak. Ennek ellenére kedvező, hogy nekünk előnyös három, akár négy kérdésben is lesz népszavazás” – vélekedett a lapnak egy fideszes országgyűlési képviselő. A kórházprivatizáció ügyében szerinte 2005. december 5-én is meg lett volna a kétmillió szavazat, ha a határon túli témában a kormányzat szociális félelemre épülő kampánya nem „bénította volna le” a magyarokat.

A Fideszben szeptemberre vagy októberre várják a népszavazás gyakorlati kivitelezését. Úgy vélik, a három „átengedett” kérdésre, különösen az egészségüggyel kapcsolatosra a szavazóbázist jól megmozgató kampányt lehet felépíteni. Érdekes, hogy a tandíj ügyéről (bár elméletileg, ha a proceduális ügyek nem lassítják le az OVB újabb döntését, akkor erről is határozhatunk majd) többen úgy vélekednek, nem ezen múlik a kezdeményezés sikere.

Több, egymástól függetlenül megszólaló forrásból a Hírszerző úgy tudja, Orbán Viktor azt szeretné, ha a népszavazási kampány felelőse Áder János lenne. Áder esetleges kampányfőnöksége esetén a források szerint az a sors várna az Országgyűlés alelnökére, mint egy évvel ezelőtt az országgyűlési választás kampányfőnökének felkért Rogán Antalra: győzelem esetén a pártelnök aratná le a siker gyümölcseit, egy vereség viszont a kampányfőnök párton belüli háttérbe szorulását eredményezné.

Kormánykörökben úgy vélik, a patikaliberalizáció ügye megnyerhető, a többiben pedig nincs igazán helyzet, hiszen például a kormány nem tervezett kórház-privatizációt, ezért – pro forma – az erről szóló referendumnak nem lehet következménye. Bár a kormánypártok elégedettek e téren a pozíciójukkal, van arra példa, hogy már „lefutott” kérdésekkel is lehet látványos politikai eredményt elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik