Tudomány koronavírus

Meglepő következménye van a koronavírus miatti izolációnak

Dél-amerikai kutatók kimutatták, hogy a koronavírus miatti szociális izoláció megnöveli a magas vérnyomás esélyét – olvasható az EurekAlerten közzétett közleményben. Az argentin Favaloro Alapítvány Orvosi Egyetem szakértői szerint 37 százalékkal növeli meg a magas vérnyomás kialakulásának esélyét az elszigeteltség.

Argentínában március 20-án kezdődött a kötelező szociális izoláció időszaka a koronavírus miatti karantén részeként, a helyieket felkérték, hogy maradjanak otthon, és csak a legszükségesebb ügyekben hagyják el az otthonukat. Az iskolák bezártak, a közösségi eseményeket lemondták.

Fotó: Getty Images

A szakértők megjegyezték, hogy miután a karantént kihirdették, egyre több sürgősségire érkező betegnél vették észre a magas vérnyomást. Innen jött az ötlet, hogy lekutassák, vajon mi lehet az oka a változásnak.

Három időintervallumot hasonlítottak össze: az egyik a szociális izoláció három hónapja, a másik az egy évvel azelőtti ugyanezen három hónap, a harmadik pedig a karantén előtti három hónap volt. A karantén időszakából majdnem az összes sürgősségire érkező pácienst (98,2 százalékukat) bevonták a kutatásba. A leggyakoribb panasz, amivel érkeztek, az a mellkasfájdalom, légszomj, szédülés és hasi fájdalom voltak.

A 12241 alannyal végzett kutatás során kiderült, hogy a karantén alatt 391 betegnek volt magas vérnyomása, ez az összes páciens 23,8 százaléka. Mindkét másik vizsgált időszakban alacsonyabb volt ez az arány.

A szakértők szerint több oka is lehet ennek a jelenségnek, köztük lehet a

  • járvány miatt megnövekedett stressz,
  • a családtagok miatti aggodalom,
  • a kevesebb mozgás
  • és a megváltozott étkezési szokások, köztük a több alkoholfogyasztás is.

A sürgősségire érkező betegek egészségügyi panaszaiban és betegségeikben nem volt fellelhető változás, így nem ez okozta a gyakoribb magas vérnyomást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik